BOMO SPET STALI V KOLONAH? Poklukar pričakuje le "kakšno minuto zastojev" (VIDEO)

Koper

Ideja o Schengenu, kot smo ga poznali nekoč – odprte meje in prost prehod –, se vse bolj oddaljuje. Še (vsaj) šest mesecev bodo vztrajali nadzori na mejah – odločitev je najprej sprejela Italija, sledila ji je še Slovenija. Kontrole na mejah bodo tako vztrajale vse do 21. decembra. 

Še pred tremi dnevi je premier Robert Golob zatrjeval, da do podaljšanja nadzora na italijanski meji ne bo prišlo. "Naj najprej zelo jasno povem, da čisto nič resnice ni v teh besedah vezano na italijanske načrte. Mogoče, da se je izgubilo v prevodu, mogoče se je izgubilo kje drugje, resnice ni nič. In odgovarjati na vprašanja, ki temeljijo na popolnih izmišljotinah, se mi zdi zapravljanje vašega časa," je dejal na redni seji 20. maja. 

A očitno le ni šlo za "popolne izmišljotine". Italija je namreč za šest mesecev podaljšala nadzor na meji s Slovenijo – ta ukrep pa bo začel veljati 19. junija. Odločitev o podaljšanju nadzora je deloma posledica italijanskega predsedovanja skupini G7, so navedli na italijanskem notranjem ministrstvu. Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi pa je poudaril, da se bo nadzor še naprej izvajal na način, da bo imel čim manjši vpliv na čezmejni promet.

Kaj pa o tem menijo ljudje? "Ne moti me, meja je bila tudi prej, zdaj te ustavijo in kontrolirajo, če sploh te" in "Ne vem, koliko lahko to koristi, ker migranti pridejo vseeno. Važno je vedeti tudi, kakšen tip kontrole se izvaja na meji s Hrvaško", sta nam pojasnila mimoidoča, ki smo ju o zadevi povprašali na mejnem prehodu z Italijo. 

Slovenija je nadzor uvedla že 21. oktobra lani, trajal pa bo do 22. junija. "Ker pa se seveda stanje ni izboljšalo oziroma se varnostne razmere na bližnjem vzhodu samo še zaostrujejo, bo tudi Slovenija nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko podaljšala za obdobje naslednjih šestih mesecev," je včeraj naznanil notranji minister Boštjan Poklukar

S tem je že seznanil hrvaškega in madžarskega notranja ministra. Nadzor bo potekal enako kot do sedaj. A dejstvo je, da smo z eno nogo tako rekoč že zakorakali v turistično sezono. Kaj to pomeni za gneče na cestah? Poklukar verjame, da večjih zastojev na mejah ne bo, "vsekakor pa pričakujem kakšno minuto zastojev, to je pa pravzaprav normalno praktično na večini evropskih meja, kajti večina evropskih meja ima uvedeno notranjo kontrolo". 

Kot je še pojasnil Poklukar, sta se z italijanskim notranjim ministrom dogovorila tudi za dvostransko srečanje v sredini junija in potrdila pripravljenost, da se med drugim nadaljuje tristransko sodelovanje s Hrvaško. Poudaril je tudi, da nadzor učinkuje, saj je Slovenija do 12. maja letos obravnavala več kot 26.000 nedovoljenih prestopov meje in zavrnila vstop več kot 1500 osebam.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  23 .05. 2024 ob  11: 23
28
Predlagam še vmesno kontrolo pred predorom Kastelec.