BOMO O ZAKONU O VODAH ODLOČALI DRŽAVLJANI? V DZ 'kapljajo' pobude za referendum

Slovenija

Svojo pobudo za referendum o sporni noveli zakona o vodah je danes v državni zbor predalo tudi gibanje Zdrava družba. Priložili so 33.670 podpisov. Ljudstvo vode ne da in začela se je ljudska pomlad, so v gibanju, ki je zbiralo podpise pod pobudo Vode ne damo, povzeli dve glavni sporočili.

Predstavniki gibanja Zdrava družba so danes državnem zboru predali 33.670 podpisov ljudske iniciative za začetek referendumskega postopka proti sprejetemu spornemu predlogu zakona o vodah, so danes sporočili iz tega gibanja. Pri tem so izpostavili "neverjeten odziv ljudstva, navkljub zaprtju države in praznikom, kar je nedvomno oteževalo zbiranje podpisov".

Obrazce so na spletni strani vodenedamo.si objavili takoj po sprejetju sporne novele 30. marca, podpisani pa so pričeli prihajati na zbirne točke po državi "tako rekoč takoj", so navedli. Gibanje Zdrava družba je tako že v dveh dneh prejelo zadostno število zakonsko zahtevanih 2500 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma, do ponedeljka pa jih je nabralo 33.670. "Glas ljudstva je tokrat jasen: Vode ne damo," so povzeli.

"Tak množičen odziv državljank in državljanov je jasno sporočilo ljudske iniciative oblastem, ki je ignorirala naša upravičena pričakovanja, da se zaprtja države ne bo zlorabljalo za izvajanje zakonodajne dejavnosti oz. sprejemanja spornih zakonov," so nadaljevali. "Kot volivke in volivci več kot očitno ne pristajamo več na režimsko ignoriranje volje ljudstva in temeljnih vrednot človečnosti s strani levega in desnega političnega pola, ki postajata le še dve plati istega kovanca," so poudarili.

Gibanje Zdrava družba bo z ozaveščanjem slovenske javnosti nadaljevalo tudi na vseh ostalih področjih, kjer si kapital prizadeva ogrožati zdravje ljudi in naravo, so še dodali. V gibanju so ob začetku zbiranja podpisov izrazili prepričanje, da je voda povezovalni element, ki bo vzpodbudil državljanke in državljane, da oblasti pokažejo, da jim je mar, da ne dovolijo ogrožanja naravnih virov ter da je konec "nemoralnega paktiranja vladajoče politike s plenilskim kapitalom ter vedno večjega ignoriranja osnovnih potreb ljudstva".

Očitki dela stroke in civilne družbe oz. nevladnih organizacij na račun novele zakona o vodah letijo zlasti na spreminjanje 37. člena zakona, ki bi omogočil določene posege na vodnih in priobalnih zemljiščih. Prav tako so nevladniki kritični do sprejemanja zakona v državnem zboru po skrajšanem postopku.

Andrej Vizjak

V državni zbor so danes podpise pod pobudo za referendum o zakonu o vodah prinesli tudi pobudniki, zbrani v gibanju Zapitnovodo.si, ki so zbrali 9254 glasov podpore.

Državni svetniki pravkar razpravljajo o predlogu za odložilni veto na novelo zakona o vodah. Predlaga ga interesna skupina negospodarskih dejavnosti, ki se pridružuje oceni strokovnih združenj in civilne družbe, da novela strokovno ni primerno utemeljena in ne dosega skupnih ciljev celostnega upravljanja voda.

Na okoljskem ministrstvu sicer ocene, da bo novi zakon o vodah ogrožal kakovost vode, zavračajo. Zakon po oceni ministra Andreja Vizjaka posege na priobalna zemljišča zaostruje, odločitve pa bodo v skladu z njim strokovne in ne več politične, je podčrtal v razpravi v državnem zboru.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija