BOMO LAHKO ODSLEJ GOJILI KONOPLJO ZA MEDICINSKE NAMENE? Kaj so odločili poslanci?

Slovenija

Predlog novele zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, s katerim so želeli v SAB natančno določiti pravila za pridelavo, predelavo in uporabo konoplje v medicinske namene, ni primeren za nadaljnjo obravnavo, je sklenil DZ. Da ni primeren, je glasovalo 47 poslancev, da je primeren, pa 18.

Osnovni namen predloga je bil po navedbah SAB omogočiti bolnikom, denimo z rakom, Parkinsonovo boleznijo, multiplo sklerozo in epilepsijo, da do konoplje, ki jim pomaga lajšati njihove zdravstvene težave, pridejo na legalen in reguliran način. Zdaj jo morajo namreč kupovati na črnem trgu, kar zanje pomeni veliko tveganje. Pripravki so namreč nepreverjeni, poudarjajo v SAB.

Vlada je nasprotovala predlogu, ker je po njeni oceni nedosleden pri konkretnih rešitvah in ne opredeljuje niti temeljnih pogojev gojenja, sušenja in preizkušanja konoplje v medicinske namene. S predlogom bi Slovenija kršila določbe enotne konvencije o mamilih, ki pod jasno določenimi pogoji državam podpisnicam sicer omogoča gojenje konoplje v znanstveno-raziskovalne, učne in medicinske namene, je navedla.

Poslanske skupine koalicije so v četrtek v predstavitvi stališč sledile mnenju vlade, proti predlogu so bili tudi v SNS in DeSUS. V Sloveniji je že omogočena uporaba zdravil iz konoplje v medicinske namene, vendar je naša država v celoti odvisna od uvoza tega zdravila iz tujine, so povedali. Področje je treba urediti, a je treba doseči širok konsenz s stroko. Ker medicinska konoplja sodi med zdravila, mora biti nad tem področjem strog nadzor, ki pa ga predlog ne predvideva, so med drugim našteli.

V opozicijskih SD, LMŠ, Levica in SAB ter nepovezani poslanci pa so menili, da bi morala biti Slovenija na tem področju samooskrbna, s čimer bi tudi veliko zaslužila. Od ministrstva za zdravje pričakujejo rešitve, ki bodo omogočile pridobivanje dovoljenj za gojenje več pridelovalcem, ne pa le eni farmacevtski multinacionalki. Predlog bi po njihovi oceni po eni strani koristil nekaterim bolnikom, po drugi strani pa dal možnost farmacevtski industriji in odprl številna delovna mesta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .07. 2021 ob  12: 44
haha, Desus proti a največ starih zadnja leta liže olje, ki kdo ve, kakšne kvalitete je