BOMO IMELI REFERENDUM? O tem bo danes odločal DZ

Slovenija

DZ bo zadnji dan rednega oktobrskega zasedanja obravnaval predlog za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o sredstvih za investicije v Slovensko vojsko v letih 2021 do 2026. Odločali bodo tudi o parlamentarni preiskavi glede ukrepov v epidemiji, ki jo zahteva opozicija.

Zahtevo za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predloga zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih od 2021 do 2026 so v DZ vložili poslanci Levice. Predlog zakona namreč predvideva 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške investicije v prihodnjih šestih letih, od tega večino za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine, čemur pa v Levici nasprotujejo.

Nesprejemljivo se jim zdi, da se v vojsko vlaga toliko denarja v času, ko je država soočena z zdravstveno in socialno krizo zaradi epidemije covida-19. Zato bi bilo po njihovem mnenju prav, da se ljudem dopusti možnost, da se o tem izrečejo na referendumu. Odbor DZ za obrambo se je sicer izrekel proti posvetovalnemu referendumu.

Če bo DZ zavrnil predlog za razpis posvetovalnega referenduma, v Levici ne izključujejo predloga za razpis zakonodajnega. A vlada poudarja, da je omenjeni zakon nujen za vzpostavitev nujnih obrambnih zmogljivosti države, s tem pa takojšnje in učinkovito obvladovanje varnostnih situacij. Zakonodajni referendum o tem vprašanju po ocenah vlade tako ustavno ni nedopusten. V Levci, LMŠ, SD in SAB protestirajo in napovedujejo, da bodo morebitno takšno odločitev izpodbujali na ustavnem sodišču.

DZ bo odločal tudi o odreditvi parlamentarne preiskave za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri izvajanju ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19 in z blaženjem njenih posledic, zaradi suma nesmotrne porabe javnih sredstev ter kršenja človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Odreditev preiskave, ki bo zajemala obdobje od 13. marca, zahtevajo opozicijske LMŠ, Levica, SD in SAB. Podobno preiskovalno komisijo je DZ sicer že ustanovil na zahtevo vladnih strank.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Mitos |  27 .10. 2020 ob  10: 38
Zgodovina uci nas navadne drzavljane, tiste prilepljene na stolckih uci drugace....nekako tako, da jim nihce nic ne more! Vcasih so celo nagrajeni z raznimi mandati na najvisjih pozicijah. Glede tega kaksna drzava smo, bi pricakoval, da tisti 4 vojaki v toku za pistolo nosijo banano in olive namesto municije, sedez generala pa na palmi...
va cagar |  27 .10. 2020 ob  09: 46
-1
za referendum denar je, za testiranje na covid pa ga ni, banda l.o.p.o.v.s.k.a.
Ištrijan |  27 .10. 2020 ob  08: 23
Stroški referenduma bi bili kapljica v morje proti znesku namenjenemu za nakup ameriškega železja. Pozabit ne smemo niti na provizije, ki bi šle v žepe znanih v takih nakupih. Zgodovina uči!