Bolgarija se bo zagradila pred begunci

Svet

Bolgarija namerava zgraditi ograjo na meji s Turčijo, s katero želi omejiti število nezakonitih priseljencev, ki prihajajo v državo. Namestnik notranjega ministra Vasil Marinov je v sredo dejal, da je ministrstvo predlagalo izgradnjo 30 kilometrov dolge in tri metre visoke ograje na goratem območju Elhovo.

"Skoraj 85 odstotkov nezakonitih prehodov meje iz Turčije gre preko Elhova," je izjavil Marinov. Kot je dodal, gre za del 259 kilometrov dolge meje s Turčijo, ki ga je najtežje nadzorovati.

Postavitev ograje bo stala okoli pet milijonov levov (2,6 milijona evrov), kdaj naj bi bila končana, pa namestnik notranjega ministra ni povedal, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Bolgarijo je preplavil val nezakonitih priseljencev, ki v državo pridejo preko Turčije. Po podatkih mejne policije je od začetka leta v državo nezakonito vstopilo 6800 tujcev, od tega jih je 70 odstotkov iz Sirije. Zaradi dolgotrajnih postopkov jih večina obtiči v prenatrpanih sprejemnih centrih.

Najrevnejša članica EU v luči humanitarne krize odpira nova zavetišča za begunce in obljublja, da bo pospešila postopke. Zaprosila je tudi za finančno pomoč unije in drugih mednarodnih organizacij.