Bolgarija bo od Grčije zahtevala romsko deklico

Kronika

Bolgarija je danes napovedala, da bo od grških oblasti zahtevala vrnitev svetlolase romske deklica Marie, potem ko so testi DNK so potrdili, da je biološka hči bolgarskega romskega para.

Odkritje svetlolase in modrooke štiriletne deklice v romskem naselju blizu mesta Farsala v Grčiji pred dnevi je pritegnilo veliko zanimanje javnosti po svetu. Romski par, pri katerem so deklico našli, je sprva trdil, da je deklica njuna biološka hči. Kasneje sta vztrajala, da jima je Mario prostovoljno predala njena romska mati iz Bolgarije, ki zanjo ni mogla skrbeti.

Zaradi sumov, da bi lahko bila deklica žrtev trgovine z ljudmi, so oblasti nato začele iskanje njenih bioloških staršev. Prejšnji teden so ju našli v Bolgariji v mestu Nikolajevo, DNK testi pa so njuno starševstvo nato tudi potrdili. Saša in Atanas Rusev imata sicer še devet otrok, od katerih jih je pet svetlolasih.

35-letna Ruseva je policiji povedala, da je Mario rodila pred leti, ko je delala v Grčiji, in jo tam leta 2009 zaradi revščine pustila pri sedmih mesecih starosti. Sedaj jo želi nazaj in vztraja, da zanjo ni prejela denarja, oblasti pa so proti njej uvedle preiskavo zaradi suma trgovine z ljudmi.

Bolgarska državna agencija za zaščito otrok je danes sporočila, da namerava zahtevati vrnitev deklice v Bolgarijo.

Deklica je v oskrbi grške dobrodelne ustanove

Deklica je trenutno v oskrbi grške dobrodelne ustanove Nasmeh otroka, kjer so za AFP povedali, da bodo odločitev glede morebitne vrnitve deklice v Bolgarijo sprejele grške oblasti, točneje pravosodne oblasti v mestu Larissa. Povedali so še, da je deklica nameščena v enem od njihovih domov in da je dobrega zdravja.

Romski par v Grčiji, ki je v priporu zaradi suma ugrabitve Marie, prav tako želi obdržati deklico.

Malo je verjetnosti, da jo vrnejo k staršem

Obstaja sicer le malo verjetnosti, da bi Mario v primeru vrnitve v Bolgarijo vrnili njenim staršem. V bolgarski državni agenciji za zaščito otrok so AFP povedali, da bi jo verjetno začasno namestili v krizni center ali dali v rejništvo, dokler zanjo ne bi našli trajne rešitve - vrnitev biološkim staršem ali k svojcem, rejništvo ali kako socialno ustanovo.

Agencija je danes tudi odredila pregled razmer, v katerih odraščajo njeni bratje in sestre. Oba starša sta brezposelna, živijo pa v slabih razmerah v romskem naselju v predmestju Nikolajeva.