"BOLEZEN ZARADI OMIKRONA JE DEJANSKO MANJ HUDA": Pri Pfizer/BioNTech priporočajo toliko odmerkov svojega cepiva

Svet

Nova različica koronavirusa omikron očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje in "ni zelo verjetno", da bi popolnoma obšla zaščito, ki jo dajejo cepiva, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Podjetji Pfizer in BioNTech sta danes sporočili, da je njuno cepivo proti covidu-19 učinkovito tudi proti koronavirusni različici omikron. Vendar pa so za zadostno učinkovitost potrebni trije odmerki cepiva.

"Preliminarne laboratorijske študije kažejo, da trije odmerki cepiva Pfizer/BioNTech nevtralizirajo različico omikron, medtem ko se pri dveh močno zmanjša količina protiteles," sta podjetji zapisali v sporočilu za javnost. Po treh odmerkih je količina protiteles proti omikronu 25-krat večja kot po dveh, so pojasnili.

Cepivo Pfizer/BioNTech tako po treh odmerkih nudi podobno zaščito proti omikronu kot po dveh odmerkih proti drugim različicam koronavirusa. Obenem so zapisali, da bi lahko tudi dva odmerka ščitila pred hudo obliko covida po okužbi z omikronom. Vendar pa študija kaže, da trije odmerki nudijo boljšo zaščito, je poudaril izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla.

"Obsežno cepljenje in cepljenje s poživitvenimi odmerki po svetu bi lahko prispevali k boljši zaščiti ljudi in prehod čez zimo. Nadaljujemo tudi razvoj prilagojenega cepiva, ki bo po našem prepričanju sprožil visoko raven zaščite proti bolezni po okužbi z omikronom kot tudi daljšo zaščito kot pri trenutnem cepivu," pa je povedal izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin.

Podjetji sta v današnjem sporočilu za javnost zapisali, da bi bilo lahko cepivo, prilagojeno omikronu, na voljo marca prihodnje leto, če bo to potrebno.

Omikron, ki so ga prvič potrdili pred približno dvema tednoma na jugu Afrike, se je doslej po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) razširil v 57 držav po svetu. Doslej po okužbi s to različico niso zabeležili nobene smrti.

Po podatkih WHO omikron očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje različice. Poleg tega "ni zelo verjetno", da bi popolnoma obšla zaščito, ki jo dajejo cepiva.

Kot je poudaril predstavnik organizacije Michael Ryan, je sicer podatkov o novi različici virusa, ki vsebuje številne mutacije, malo, vendar pa preliminarni podatki kažejo, da ljudje ne zbolijo huje kot pri okužbi s prejšnjimi različicami. "Dejansko kaže, da je bolezen manj huda," je dodal.

Ryan je priznal, da utegnejo biti obstoječa cepiva manj učinkovita proti omikronu, ki ima več kot 30 mutacij na proteinski konici, vendar "ni zelo verjetno", da cepiva sploh ne bi učinkovala.

Vsi doslej potrjeni primeri koronavirusne različice omikron v Evropi so glede na razpoložljive podatke asimptomatski ali blagi. Večina primerov je povezanih s potovanji v afriške države, več pa jih kaže tudi na lokalne prenose.

Do ponedeljka so na območju Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora uradno potrdili 274 primerov nove različice koronavirusa, poimenovane omikron.

O njih so poročali v skupno 19 državah, nazadnje na Hrvaškem, obenem pa v več državah preiskujejo tudi sume verjetnih primerov.

Večina potrjenih primerov je epidemiološko povezanih s potovanji v afriške države, kjer so omikron najprej potrdili, več evropskih držav - Belgija, Danska, Islandija in Španija - pa je zaznalo tudi primere brez tovrstne povezave z območji, kjer naj bi se širil omikron.

Ti primeri nakazujejo možnost, da se v teh državah omikron lahko prenaša že na lokalni ravni, opozarja ECDC.

Vsi primeri, za katere obstajajo ustrezne informacije, so bili bodisi asimptomatski bodisi blagi, zabeležili niso še nobene smrti, v sporočilu na spletni strani navaja ECDC, ki pa obenem opozarja, da je število potrjenih primerov še prenizko, da bi lahko vedeli, če se klinična slika bolezni, ki jo povzroča omikron, razlikuje od predhodno zaznanih različic.

Skupno so po vsem svetu do torka v 52 državah potrdili 1137 primerov različice omikron, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označila za skrb vzbujajočo. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  08 .12. 2021 ob  19: 46
To je vse skupaj ena velika frsaa. Medtem, ko se svet deli na cepljene in necepljene, na tiste, ki slepo verjamejo vsemu kar jim vlada natvezi in tiste ki nismo podlegli lazem, se v ozadju pripravlja VELIKI RESET IN OGLJICNI KREDIT. Tlacanstvo v primerjavi, je bilo sprehod po parku!
alfa |  08 .12. 2021 ob  14: 46
seveda ,da zaradi omikrona ni umrl nihče, ker je blagi virusek....so pa umrli zaradi cepiv...kap, tromboze....spomnite se Katje in vseh prikritih resnic...tisti ki se do zdaj ni cepil se niti v bodoče ne bo, tudi tisti ki so že cepljeni ,jih kar nekaj poznam, sploh pa ne vsake 3 mesece WHO to odsvetuje in zdrava kmečka pamet tudi.