BOJ Z 'MLINI NA VETER'? Alpe Adria Green v bran prebivalcem glede vetrnih elektrarn na Krasu

Slovenija

Okoljska organizacija Alpe Adria Green (AAG) je kritična do vladnega sklepa o izvedbi državnega prostorskega načrta za polje vetrnih elektrarn Dolenja vas na Krasu, saj so se proti takšnemu projektu že leta 2014 izrekli tamkajšnji krajani. "Volja ljudstva je pomembna le, kadar gre za njene interese," so v AAG kritični do vlade.

Kot so zapisali pri okoljevarstveni organizaciji, so po javnem naznanilu o pobudi za državni prostorski načrt za polje vetrnih elektrarn Dolenja vas na Krasu v interesu njihovih članov in okoliških prebivalcev podali več predlogov in zahtev, a jih ministrstvo za okolje in prostor po pričakovanjih ni upoštevalo. "Še več, od njih nismo prejeli niti odgovora," so dodali v AAG.

Z dopisom so zahtevali, da se pobuda zavrne in postopek sprejemanja ustavi. Med drugim izpostavljajo, da so prebivalci na območju predvidenih vetrnih elektrarn pri obrambi pred njihovimi škodljivimi vplivi v popolnoma brezpravnem položaju. To se je, kot so dodali, pokazalo že z obstoječo vetrno elektrarno Dolenja vas.

Sklep o izvedbi državnega prostorskega načrta za polje vetrnih elektrarn Dolenja vas na Krasu je na četrtkovi seji sprejela vlada. Polje vetrnic načrtujeta družbi AAE Gamit in AAE Ventur. Za njima stoji družba Alpen-Adria Energie (AAE) z avstrijske Koroške, ki že dve desetletji upravlja z vetrnico v Dolenji vasi, eno od zgolj dveh večjih vetrnic v Sloveniji.

Projekt po pojasnilih okoljskega ministrstva predvideva postavitev 11 vetrnih elektrarn, vsaka med njimi naj bi imela predvidoma do šest megavatov moči. Poleg stojišč vetrnih elektrarn projekt predvideva tudi dostopne poti in ureditev kablovodov. Stolp posamezne vetrnice bi bil visok med 100 in 150 metri, z elisami s premerom med 115 in 180 metri.

Tudi v občini Divača projektu niso naklonjeni. "Naredili bomo vse, da se to ne realizira, obenem pa se bomo zavzeli, da skupaj s pristojnimi ministrstvi najdemo primerno rešitev, da se projekti preusmerijo v druge obnovljive vire, ki so primerni za naše območje, kot npr. v pridobivanje električne energije s pomočjo sonca," je povedal divaški podžupan Mario Benkoč.

V AAG napovedujejo, da od svojih zahtev ne bodo odstopili in bodo sklep vlade izpodbijali na sodišču.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  07 .01. 2023 ob  17: 44
LOBI "SONČNIH" ZGUBLJA IN TO JE TO -NAVADNE BALE ! SE PRAVI DA SO NIZOZEMCI IN NJIM PODOBNI BUDALE ?!