BOJ TREH PLAVALCEV PROTI "NEVIDNEMU SOVRAŽNIKU": Za čisto morje plavali od Pirana do Kopra (FOTO, VIDEO)

Piran

Minulo nedeljo, na svetovni dan čiščenja plaž, je v morju med Piranom in Koprom potekal prav poseben naravovarstveni podvig. Ultramaratonski plavalec Martin Strel, direktor piranskega komunalnega podjetja Gašpar Gašpar Mišič in direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj so skočili v morje "za okolje, prijateljstvo, mir in čiste vode". Ob tradicionalni čistilni akciji Čista obala so se namreč odločili podpreti prizadevanja vseh prostovoljcev in preplavali 13-kilometrsko razdaljo.

Trojica se je v morje pred Hotelom Piran podala že pred 8. uro, po dobrih petih urah pa priplavala do Ukmarjevega trga v Kopru. Na poti jih je spremljalo plovilo, na katerem so izvajali vzorčenje mikroplastike. Vzorce so vzeli v Piranu, Izoli in Kopru, po opravljeni analizi pa bodo objavili rezultate, so sporočili iz Okolja Piran.

Med plavanjem iz Pirana do Kopra poteka tudi vzorčenje mikroplastike v morju. Na fotografijah je mirkoskopska slika...

Objavil/a Okolje Piran dne Sobota, 17. september 2022

Ultramaratonski plavalec Martin Strel je včerajšnji podvig izkoristil tudi kot pripravo na naravovarstveni projekt World swim, v sklopu katerega namerava v dobrem letu dni preplavati svet, ob tem pa ozaveščati o naši odgovornosti do planeta. "Upam, da bomo z združenimi močmi spremenili svet na bolje, da se bo začel ukvarjati z mikroplastiko, kemikalijami in pesticidi, ki jih je vsepovsod preveč. Morje, ribe so prepojene s tem, mi jih jemo, kar nam povzroča strahotne bolezni, raka je vse več. Tako, da je treba te zadeve ustaviti," je dejal za nacionalno televizijo.

Za Martin Strel - Official Page, Gaspar Gaspar Misic in Martinom Pregljem je že polovica preplavane poti.

Objavil/a Okolje Piran dne Nedelja, 18. september 2022

Podobnega mnenja je tudi direktor Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič, ki meni, da lahko čisto okolje ustvarimo le sami, za to pa je potrebno ozaveščati, v prvi vrsti otroke.

Akcijo Čista obala sicer koordinira Inštitut za vode RS. Prvič so jo izpeljali leta 2008, od takrat pa je na njej sodelovalo več kot 1400 prostovoljcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija