BODOČI DIJAKI, POZOR: Na področju deficitarnih poklicov bodo podelili do tisoč štipendij

Slovenija

Od ponedeljka do 23. septembra bo odprt javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023. V prihajajočem šolskem letu bodo dijakom, ki izpolnjujejo pogoje, podelili do tisoč štipendij, katerih mesečna višina znaša 107,42 evra, so zapisali na spletni strani vlade.

Deficitarno štipendijo lahko dijaki prejemajo hkrati z ostalimi štipendijami, kot so Zoisova, državna ali katera druga štipendija. Edina med izjemami, ki ne dovoljuje združevanja, je kadrovska štipendija.

Za prejem štipendije mora vlagatelj izpolnjevati pogoje po zakonu o štipendiranju ter javnem razpisu. V primeru višjega števila vlagateljev od predvidenih tisoč štipendij, bodo štipendiste izbrali v skladu z dodatnimi merili, zapisanimi v javnem razpisu.

Med omejitvenimi pogoji bodo višja povprečna ocena v zaključnem razredu osnovne oziroma nižje poklice šole, višja povprečna ocena izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole ali višja povprečna ocena strokovnih predmetov ter prvi prehod na srednje in poklicno izobraževanje iz nižjega poklicnega izobraževanja.

Štipendije bodo na voljo za dijake, ki bodo v prihajajočem šolskem letu prvič obiskovali 1. letnik, in sicer na programih kamnosek, elektrikar, pek, slaščičar, mesar, mizar, tesar, dimnikar, gozdar ipd. Prav tako so v nabor všteti nekateri dvojezični izobraževalni programi, piše na vladnem spletišču.

BONUS VIDEO: Tiskovna konferenca, na kateri je Šuštarjeva vse očitke zanikala, se je sicer začela sproščeno, a po eni uri so živci že začeli popuščati

Cilj štipendiranja za deficitarne poklice je sicer zagotavljanje ustreznega kadra na trgu dela, spodbujanja vpisa, promocija poklicnega in strokovnega izobraževanja ter povečevanje možnosti zaposlovanja na področjih, kjer se tradicionalno zaposlujejo tujci, so zapisali na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija