BODO V NAŠI BLIŽINI POSTAVILI MIGRANTSKI CENTER? Prebivalci aprila na referendum

Slovenija

Ilirskobistričani bodo v nedeljo, 14. aprila, odšli na posvetovalni referendum, na katerem bodo izrazili svojo voljo v zvezi s postavitvijo sprejemno-registracijskega centra za migrante na območju njihove občine. Ilirskobistriški občinski svet je sklep o razpisu posvetovalnega referenduma soglasno sprejel včeraj, po burni razpravi s predstavniki države in policije, pišejo Primorske novice.

Po tem, ko jim država ne prisluhne že od lanskega leta, so se na ilirskobistriški občini včeraj odločili za razpis posvetovalnega referenduma. Občani Ilirske Bistrice se že od začetka migracij namreč soočajo s številnimi težavami. Po besedah župana Emila Rojca se je povečalo število vlomov, občane je strah in se počutijo nelagodno.

Rojc je na včerajšnji seji spomnil, da so slovenski organi lani prijeli 10.000 migrantov, od tega 2500 oziroma četrtino na območju njihove občine, navaja časnik. Rojc je obenem dodal, da bi v sprejemnem centru v Jelšanah nastanili več sto migrantov, medtem ko imajo Jelšane le 250 prebivalcev.

Predstavnik notranjega ministrstva Lado Bradač je medtem prepričeval svetnike, da se razmere na Bistriškem od lanskega oktobra, ko je bil na obisku minister, niso spremenile in da bi center postavili le, če bi bilo to zares potrebno. Direktor koprske policijske uprave Danimir Rebec pa je dodal, da ilegalni prehodi meje upadajo, da nasilnih dejanj migrantov ne beležijo ter da so kazensko obravnavani migranti v zaporu, pišejo Primorske novice.

Do centra so bili v razpravi, ki jo povzemajo Primorske novice, kritični tudi drugi svetniki. Med drugim so izpostavili dvom, da bo postavitev centra pomenila povečanje varnosti. Nekateri so menili, da bi morala država upoštevati že sklep občinskega sveta in je referendum nepotreben, izpostavili pa so tudi pozive, naj država zagotovi denar za čiščenje migrantskih poti in subvencioniranje zavarovalnih premij za občane, ki so jim migranti poškodovali premoženje. O tem bodo svetniki odločali na seji 6. marca. Po besedah župana bo občina zakonitost postavitve centra v vsakem primeru izpodbijala tudi po pravni poti.

V sprejemno-registracijskem centru v Jelšanah bi nezakonite prebežnike oskrbeli s hrano in oblačili, ti pa bi v centru, ki bi imel od 600 do 1000 ležišč, počakali do izida postopkov. Center bi se nahajal na državnem zemljišču na mejnem prehodu Jelšane.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija