BODO UKREPI V IZOLSKI MARINI ZADOSTOVALI? 150 metrov zaščitne pregrade, pivnanje in sondiranje

Izola

Vzdolž obale je nameščenih 150 metrov zaščitne pregrade za preprečitev nadaljnjega onesnaževanja morja. Trenutno poteka intenzivno pivnanje oljnih madežev v marini ter črpanje tistih, ki se zadržujejo za pregrado, prav tako se dnevno izvaja monitoring vseh cevovodov in jaškov v akvatoriju izolske marine. Za naslednji teden je predvidno dodatno sondiranje zemlje.

Vodstvo izolske občine se je v ponedeljek sestalo s predstavniki Hotela Delfin, da bi ocenili ukrepe in potek sanacije po razlitju velikih količin nafte iz podzemne cisterne hotela. Kot je razvidno iz sporočila, ki so ga pripravili po sestanku, je direktor Miloš Milivojević podžupanji Nataši Čerin predstavil aktivnosti, ki jih izvajajo skladno z akcijskim načrtom, ki je bil izdelan januarja s pomočjo neodvisnih strokovnjakov.

Tako je Hotel Delfin kupil in montiral 150 metrov zaščitne pregrade vzdolž obale za preprečitev nadaljnjega onesnaževanja morja. Prav tako dnevno izvajajo monitoring vseh cevovodov in jaškov v akvatoriju marine, v primeru pojava oljnih madežev pa v sodelovanju s podjetjem Eko Plus čistijo onesnaženo vodo.  

Hotel Delfin je skupaj z Agencijo za okolje (ARSO) pripravil nabor dejavnosti, ki vključujejo dodatno sondiranje, to pa bo predvidoma izvedeno naslednji teden. Trenutno pridobivajo načrte razpoložljivih hidrogeoloških, geoloških in geomehanskih podatkov območja, izdelanih za potrebe izgradnje objektov v neposredni bližini izlitja, in soglasij za sondiranje na sosednjem območju, ki ni v lasti hotela.

Na sestanku med podžupanjo in Milivojevićem so se dogovorili tudi za "protokol komuniciranja", torej sprotno obveščanje občine o tem, kaj se na prizadeti lokaciji dogaja. V minulih dneh je namreč postalo jasno, da je bila občina med zadnjimi obveščena o razsežnostih izlitja nafte, čeprav bo imela onesnaženost zemlje in morja hude posledice na izolski turizem.

Za prihodnji teden je krizni sestanek sklical tudi izolski župan Milan Bogatič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija