BODO 'UDARILI' PO KADILCIH? Se obetajo nove obdavčitve?

Svet

Evropska komisija je začela javno posvetovanje o obdavčitvi tobačnih izdelkov v EU. Kot so zapisali v Bruslju, obdavčitev tobaka velja za stroškovno najučinkovitejši instrument za zmanjšanje njegove porabe in razširjenosti. Veliko število kadilcev v EU je še vedno zaskrbljujoče, saj kadi 26 odstotkov odraslih in 29 odstotkov mladih, so dodali.

V pravilih EU o obdavčitvi tobačnih izdelkov so opredeljeni in razvrščeni različni tobačni izdelki ter določene ustrezne najnižje davčne stopnje za vso EU, ki se uporabljajo za tobačne izdelke.

Po pojasnilih komisije razlike v stopnjah med državami članicami povzročajo pretirane čezmejne nakupe in spodbujajo h goljufivemu ravnanju. "Poleg tega sedanja pravila niso usklajena in ne upoštevajo dejstva, da se trg razvija in da nanj vstopajo novi izdelki, kot so elektronske cigarete in segrevani tobačni izdelki," so še dodali v Bruslju.

Zbrana mnenja bodo podlaga za pregled in revizijo obstoječih pravil na tem področju do konca leta. V posvetovanju lahko zainteresirani prek izpolnitve vprašalnika sodelujejo do 22. junija letos, so dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  01 .04. 2021 ob  14: 00
Alkohol in sladke pijače sta hujši problem kot cigarete.