BODO ŠTUDENTI V SLOVENSKI ISTRI IMELI BREZPLAČEN JAVNI PREVOZ? Takšen je odgovor koprske občine

Koper

Primorska študentska organizacija predlaga brezplačen javni prevoz za študente v slovenski Istri. Koprska občina podpira vse rešitve za večjo dostopnost javnega prevoza, tudi med študenti, so sporočili za STA. Primestni prevozi so sicer v pristojnosti države, sicer pa občina pri mestnih prevozih že zdaj študentom omogoča subvencionirane prevoze.

V Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP) menijo, da se študenti v času inflacije soočajo z različnimi stroški, ki pa bi jih brezplačen javni prevoz vsaj nekoliko omilil. Kot glavne razloge za pobudo pa navajajo zagovarjanje trajnostne politike na področju prometa in zavzemanje za rešitve, ki bi študentom olajšale študijsko življenje, so zapisali v sporočilu za javnost.

Ocenjujejo tudi, da bi brezplačen javni prevoz zagotovil tudi večje število uporabnikov. Poudarjajo, da bi lahko študenti svoj status dokazali s študentsko izkaznico, posledično pa vzpostavitev sistema, ki bi študentom zagotavljal brezplačni javni prevoz, ne predstavlja nobenih dodatnih stroškov.

"Verjamemo, da bo ta ukrep pozitivno sprejet med študenti, saj bo vsaj nekoliko olajšal njihovo finančno breme. Pravica do javnega prevoza je namreč ena temeljnih pravic, ki izhajajo iz statusa študenta, zato je prav, da jim omogočimo koriščenje te pravice v celoti," so besede sekretarke za socialno in študentsko problematiko Tjaše Mele povzeli v sporočilu za javnost.

Pobudo o brezplačnem javnem prevozu za študente so že poslali vsem štirim istrskim občinam (Koper, Izola, Ankaran, Piran). Ob tem verjamejo, da se bodo v prihodnjih dneh sestali s predstavniki občin in spregovorili o svojem predlogu.

Na koprski občini so pojasnili, da se zavedajo resnosti posledic draginje, ki jo občutijo domala vse skupine prebivalstva in ne le študenti. Neizbežne podražitve določenih storitev, so poskušali minimalizirati, na nekaterih področjih, med drugim v mestnem avtobusnem prometu in parkiriščih, pa so ohranili dosedanje cene.

Primestni prevozi so v pristojnosti države, sicer pa mestna občina pri mestnih avtobusnih prevozih že zdaj študentom in drugim skupinam prebivalstva omogoča ugodne, subvencionirane prevoze, so poudarili v odgovorih na vprašanja STA.

Izpostavili so, da obstaja več vrst vozovnic, ki so študentom na razpolago pod določenimi pogoji, dodatni popusti pa veljajo tudi za letne vozovnice in za določene kategorije statusa športnika. Ob tem so za dijake in študente, ki mestni avtobus uporabljajo med letom, prevozi v juliju in avgustu brezplačni.

Mestna občina Koper sicer uporabo javnega prevoza spodbuja tudi s prilagajanjem linij mestnih avtobusov, višjimi frekvencami voženj in s subvencionirano ugodno ceno mesečne vozovnice po 10 evrov. Rabo javnega prevoza skuša občankam in občanom ter obiskovalcem približati tudi z ugodnim parkiranjem na parkiriščih P+R (pri pasareli v Semedeli in na glavni avtobusni postaji na Kolodvorski). Z abonmajem, ki stane 10 evrov na mesec ali s plačilom dnevne parkirnine pa so uporabniki upravičeni do brezplačnega avtobusnega mestnega prevoza, so še razložili na občini.

Specifične podražitve, vezane na ceno študentskih obrokov in najemnin pri zasebnikih, pa so sistemske narave in bi jih morala nasloviti država, so še zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  04 .02. 2023 ob  13: 57
10
javni prevozi naj bodo dostopni vse, to se naredi z ugodno ceno in pogostostjo voženj. Še posebno to velja za primestni promet!!!! sicer pa ima študentska organizacija veliko denarja, ki ga porabi za neumnosti oz. bogatenje posameznikov!!!