BODO STARŠI OTROK, KI SE NE BODO TESTIRALI, LAHKO KORISTILI VIŠJO SILO? Ministrstvo za delo ima jasen odgovor

Slovenija

Obvezno samotestiranje na covid-19, ki ga bodo učenci in dijaki izvajali v šolah, se bo začelo izvajati v sredo, in ne že v ponedeljek. Tako je vlada zapisala v odlok, ki ga je spremenila v četrtek. Ta določa tudi, da bodo za učence osnovne šole starši oziroma skrbniki podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja.

Tistim učencem in dijakom, ki se ne bodo samotestirali, bodo začasno prepovedali zbiranje v šoli. V skladu s sklepom ministra, pristojnega za izobraževanje, se bodo izobraževali na daljavo.

Za samotestirane učence in dijake bo veljalo, da za udeležbo v obšolskih dejavnostih izpolnjujejo pogoj PCT, določajo spremembe odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje okužb z novim koronavirusom, ki ga je vlada sprejela na dopisni seji in v uradnem listu objavila v četrtek pozno zvečer.

Testiranje v šolah bo sicer potekalo pod nadzorom osebe, ki jo določi ravnatelj.

Samotestirati se bodo morali tudi otroci in mladostniki, vključeni v zavode za vzgojo in izobraževanje za otroke s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, ter učenci na tretji do šesti stopnji posebnega programa. To bodo storili v domačem okolju, še izhaja iz spremenjenega odloka.

Pomembno sporočilo ministrstva za delo

Pri starših, ki se bodo odločili, da se njihov otrok ne bo samotestiral v šoli in se bo posledično šolal na daljavo, ni izpolnjen pogoj t. i. višje sile pri obveznosti varstva otrok, pojasnjujejo na ministrstvu za delo. Če bo starš želel ostati z otrokom doma, se bo zato moral z delodajalcem dogovoriti o drugi podlagi za odsotnost z dela.

Po navedbah ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v takšnih primerih namreč ni mogoče slediti razlagi, da je pri delavcu višja sila povzročila obveznost varstva otroka, kot jo predvideva zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva. Ni namreč podana zunanja objektivna okoliščina nemožnosti institucionalnega varstva, hkrati pa v tem primeru tudi niso izpolnjeni vsi elementi višje sile, kot so določeni v obligacijskih razmerjih, pojasnjujejo na ministrstvu.

Šolanje na daljavo zaradi odločitve staršev o netestiranju otroka s hitrimi testi za samotestiranje namreč ni "zunanji dogodek, nepričakovan dogodek ali dogodek, ki se mu ni mogoče izogniti ali ga odvrniti". Nezmožnost institucionalnega varstva je v takšnem primeru posledica odločitve staršev in ne višje sile zaradi zunanje objektivne okoliščine, so pojasnili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija