BODO RAZGLASILI IZREDNE RAZMERE? V Italiji po vremenskih apokalipsah že pet smrtnih žrtev (FOTO, VIDEO)

Kronika

V Italiji so silovita neurja na severu in gozdni požari na Siciliji v zadnjih dneh skupno terjali pet smrtnih žrtev, nastala pa je tudi velika škoda na infrastrukturi in v kmetijstvu. Lokalne oblasti nameravajo vlado danes zaprositi za razglasitev izrednih razmer v najbolj prizadetih regijah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na severu Italije, zlasti v Milanu, so v torek poročali o odkritih strehah in poplavah zaradi velike količine padavin in toče, ki sta padli v kratkem času, ter o številnih podrtih drevesih. Poškodovane so bile tudi tramvajske proge, podzemna železnica pa je bila zaradi izpada elektrike nekaj časa zaprta.

V mestu Lissone v pokrajini Monza je umrla 58-letna ženska, na katero je padlo drevo. Na območju Brescie pa je umrlo 16-letno dekle v skavtskem taboru, ravno tako zaradi padca drevesa. Obe smrti je potrdila tudi italijanska premierka Giorgia Meloni in družinam umrlih izrekla sožalje.

Medtem ko so na severu države divjala neurja, pa je na jugu vztrajal vročinski val. V ponedeljek so namreč v mestu Catania na Siciliji zabeležili kar 47,6 stopinje Celzija. Gasilci na otoku so noč preživeli v boju s številnimi gozdnimi požari, od katerih se je eden približal letališču v Palermu, ki so ga nato za nekaj ur zaprli.

Na območju Palerma je umrla 88-letna ženska, ki je imela zdravstvene težave, a reševalci zaradi požara niso uspeli dovolj hitro priti do nje. Še dve osebi, stari okoli 70 let, pa sta umrli potem, ko je požar zajel njuno hišo.

"V Italiji doživljamo enega najbolj zapletenih dni v zadnjih desetletjih. Nevihte, tornado in velikanska toča na severu ter vročina in uničujoči požari v središču in na jugu. Podnebni preobrat, ki je prizadel našo državo, od vseh nas zahteva spremembo vedenja," je v torek opozoril minister za civilno zaščito Nello Musumeci.

Predsednik italijanske dežele Sicilija Renato Schifani pa je dejal, da namerava vlado pred današnjim zasedanjem zaprositi za razglasitev izrednih razmer na tem sredozemskem otoku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija