BODO PACIENTI OSTALI BREZ ZDRAVIL? Kakšna je trenutna situacija v Obalnih lekarnah?

Koper

Tudi Obalne lekarne Koper se srečujejo s težavami pri postopkih izvedbe javnih naročil za nabavo zdravil. Po zagotovilih direktorice Katje Gombač Aver zaloga in nabava zdravil trenutno ni motena, vendar pa ne uspejo hkrati spoštovati tako zakonodajo s področja lekarniške dejavnosti in zdravil kot tudi zakonodajo s področja javnega naročanja.

Na vprašanje, ali so tudi Obalne lekarne Koper v prekrškovnih postopkih na sodišču zaradi nespoštovanja zakona o javnem naročanju pri dobavi zdravil, saj ga je težko spoštovati, če se želi ohraniti oskrba z zdravili, pa Gombač Averjeva pojasnjuje: "Tako kot preostalih 21 javnih zavodov so tudi Obalne lekarne Koper v odprtih postopkih."

Kot je znano, je Lekarniška zbornica Slovenije ministrstvo za zdravje pozvala, naj takoj uredi zakonsko podlago za nabavo zdravil javnih lekarniških zavodov, saj bodo v nasprotnem primeru nekatere lekarne ostale brez zdravil. Trenutne razmere namreč vodijo do tega, da bo kmalu motena oskrba pacientov z zdravili. Po obstoječem zakonu o javnem naročanju imajo lahko javni lekarniški zavodi le enega, cenovno najbolj ugodnega dobavitelja, vendar pa vseh zdravil ni mogoče dobiti samo pri enem dobavitelju. Če želijo pacientom zagotoviti vsa registrirana zdravila, morajo kršiti zakonodajo, s tem pa so v prekršku, globe pa plačujejo zavodi in odgovorne osebe. Če tega zavodi ne bi počeli, bi pacienti ostali brez zdravil.

Državna revizijska komisija je zavrnila že tretje skupno javno naročilo javnih lekarniških zavodov, trenutno pa je od 24 javnih lekarniških zavodov kar 21 v prekrškovnih postopkih na sodišču zaradi nespoštovanja zakona o javnem naročanju pri dobavi zdravil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  24 .09. 2022 ob  16: 52
-1
Hej ti, novinar/ka, a te ni nic sram? Te ne peče vest? Pises samo to kar ti narekujejo in ti je vseeno, ce je resnica ali ne. Tam si postavljen/a kot marioneta ogabnih politikov, skorumpiranih in brez hrbtenice. Presstitutka je pravi opis tvojega poklica. Gnusiš se mi!