BODO OPOZORILA USLIŠANA? Poslanci danes o financiranju drugega tira

Koper

Poslanci bodo na zahtevo Levice, LMŠ, SAB in SD danes razpravljali o predlogu novele zakona o drugem tiru, s katero bi iz zakona črtali določbo, da lahko v podjetje 2TDK vstopa tudi tuj kapital. Omenjene opozicijske stranke izpostavljajo, da je finančna konstrukcija drugega tira zaprta, predlagano sodelovanje Madžarske pa da bi projekt podražilo.

Pobuda za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Madžarsko o sodelovanju pri izgradnji in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper je označena z oznako interno. Izhodišča, ki jih je pred meseci neuradno pridobila STA, so predvidevala, da bi Madžarska kot družbenica v projekt vstopila z 200-milijonskim kapitalskim vložkom v projektno podjetje 2TDK. Dobiček bi se začel izplačevati, ko bi začel drugi tir obratovati, torej predvidoma leta 2027. Donos na vložek ne bi bil zagotovljen, letni izplačani dobiček pa ne bi smel presegati treh odstotkov osnovnega kapitala družbe. Slovenija bi v zameno za kapitalski vložek Madžarski pomagala tudi pri pridobivanju zemljišča v Luki Koper ali ob njej.

Medtem ko v koaliciji izpostavljajo pomen sodelovanja z zalednimi državami koprskega pristanišča, med katerimi je tudi Madžarska, pa v opozicijskih Levici, LMŠ, SAB in SD izpostavljajo, da je odpiranje finančne konstrukcije, ki je že zaprta, nesmiselno in opozarjajo, da vlada s tem povzroča ne samo finančno škodo, ampak tudi dolgoročno geostrateško škodo Sloveniji.

Napore dela opozicije podpira tudi Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper. "V zadnjih mesecih pogosto slišimo zelo pavšalne in nestrokovne izjave politikov glede konkurenčnosti koprskega pristanišča, ki v realnosti in poslu nimajo nobene podlage," so zapisali v torkovem sporočilu za javnost. V sindikatu izpostavljajo, da je glavna konkurenčna prednost koprskega pristanišča ravno njegova nevtralnost in dostopnost do vseh strank srednje in vzhodne Evrope.

"Nepremišljeno igranje politike z več kot 60-letno dediščino podjetja, ki je zraslo ob naporu in odrekanju številnih generacij delavcev, je nevarno za tisoče ljudi, ki smo od njega življenjsko odvisni, hkrati pa žalosten prikaz tega, da se za petminutno slavo pred žarometi in ponosno trepljanje po ramenih na kocko postavlja ne samo ugled in konkurenčnost Luke Koper, temveč pomorskost in suverenost Slovenije, na katero smo še posebej v naši regiji najbolj ponosni," so dodali v sindikatu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  12 .05. 2021 ob  10: 51
-2
Kaj pa gospodarska škoda, ki je storjena prevoznikom, ki morajo skozi slovensko cestnino PLAČEVATI 2 TIR, KI JIM BO KONKURENCA? O tem pa NIHČE ne govori, niti prevozne sekcije (beri prodane duše) NE