BODO NAŠLI REŠITEV? Na sestanek k Cerarju danes odhajajo še gasilci

Slovenija

Po zdravniškem sindikatu Fides, ki je bil na pogovorih pri predsedniku vlade Miru Cerarju v ponedeljek, na sestanek k premierju danes odhajajo še predstavniki Sindikata poklicnega gasilstva. Za njihove plače namreč vladi doslej ni uspelo najti rešitve, ki bi bila sprejemljiva za obe strani.

Gasilci so svoje nezadovoljstvo 5. oktobra izrazili na protestnem shodu, 25. oktobra pa jih je Cerar že sprejel, a srečanje, kot tudi poznejši sestanki s predstavniki pristojnih ministrstev niso pripeljali do dogovora.

Na vnovičen sestanek jih je premier povabil po tistem, ko so se minuli teden znova obrnili nanj in ga pozvali, naj odpre pogajanja o plačnih razredih. Pri tem so opozorili, da zadnji vladni predlog ni v ničemer približevalen, ampak gre za predlog, ki jim ga je vlada ponudila že v začetku septembra. Menijo, da z njim ne bi odpravil plačnih anomalij, ampak bi povzročil dodatna notranja plačna nesorazmerja.

Vladno stališče, da anomalij ne morejo reševati s posegom v plačne razrede, ker da bi s tem porušili razmerja v javnem sektorju, zanje ni sprejemljivo. Prav tako ne pristajajo na vladni predlog, "ki ponuja dodatek za vodenje namesto poštenega dviga osnovnih plač".

V sindikatu sicer želijo, da se poklicnim gasilcem odpravijo anomalije v plačnih razredih. V pogajanjih so predlagali, da bi bili vsi gasilci deležni dviga za dva plačna razreda, na dveh delovnih mestih (vodja gasilske skupine in vodja izmene II) pa za tri plačne razrede.

Deli novico: