BODO NA RIŽANSKEM VODOVODU IZLOČILI VODNI VIR RIŽANE? To bi pomenilo moteno dnevno oskrbo z vodo in izredne razmere (VIDEO)

Koper

V Rižanskem vodovodu zagotavljajo, da je vsa voda v njihovem sistemu vodooskrbe pitna in varna, a se po torkovi nesreči pripravljajo na to, da bo del kerozina odtekel v podtalnico in bodo prisiljeni izločiti vodni vir. Odjemalce prosijo za varčno uporabo, obenem pa pričakujejo, da bo imela sanacija območja prednost pred ponovnim odprtjem prometa.

Vsa voda v sistemu Rižanskega vodovoda je pitna in varna, pri čemer so takoj po nesreči ojačali odjeme iz sosednjih vodovodov v Sežani in Buzetu, obenem pa prekinili neposredni zajem iz izvira Rižane. Obenem so začeli zajemati tudi vodo iz izredno nizkih nivojev podtalnice, je v današnji izjavi za medije pojasnila tiskovna predstavnica Rižanskega vodovoda Sara Milenkovski

Za naftne derivate, med katere sodi tudi kerozin, ni določenih mejnih vrednosti za pitno vodo. Kot so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, lahko kerozin v vodi prepoznamo po vonju in okusu. Če je vonj oziroma okus po nafti v vodi prisoten, na inštitutu priporočajo, da take vode ne uporabljamo za uživanje, umivanje, pripravo ledu, pranje, zalivanje in tako dalje. To še posebej velja za prebivalce v okolici razlitja kerozina, ki imajo morda lastne vire pitne vode.

Kerozin najverjetneje podtalnice še ni dosegel, njegovo večje izpiranje pa pričakujejo šele ob prvem naslednjem deževju. Glede na to, da je kerozin tudi hlapljiv, je vprašanje, koliko ga je dejansko zašlo v tla, "dejstvo pa je, da katerakoli kapljica je šla v teren, je nepotrebna in za nas izredno nevarna".

Od leve proti desni: Tiskovna predstavnica Rižanskega vodovoda Sara Milenkovski, direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj in župan Mestne občine Koper Aleš Bržan

Da bo kerozin prešel v podtalnico, je torej neizogibno. Tako so v Rižanskem vodovodu prekinili odjem vode iz samega zajetja in začeli z monitoringom vode. Dosedanji pregledani vzorci vode so bili sicer negativni na sledi onesnaženja. Sicer pa bodo od pronicanju kerozina v podtalnico prisiljeni k izločitvi vodnega vira Rižane, saj želijo preprečiti dostop onesnažene vode do same vodarne. 

Prav ti obeti ob bližini vrhunca turistične sezone in napovedanem sušnem obdobju predstavljajo težavo. Trenutno namreč v Rižanskem vodovodu ne omejujejo porabe vode, odjemalce - teh je okoli 90.000, v času turistične sezone pa tudi do 130.000 - pa pozivajo k racionalni rabi vode.

Če bo namreč treba izločiti vodni vir Rižane, bodo potrebe po vodi bistveno večje od razpoložljivih količin in takrat bodo v Rižanskem vodovodu najbrž razglasili izredne razmere. Po besedah Sare Milenkovski to konkretno pomeni, da bodo vsi odjemalci še naprej imeli dostop do vode, da pa bo dnevno oskrba z vodo lahko motena oz. bo dobava vode lahko po nekaj ur prekinjena. Direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj je dodal, da pri sanaciji posledic nesreče pričakujejo pomoč države, da bo posledic na vodnih virih čim manj. Kraj naj bi po njegovih pojasnilih v četrtek obiskal tudi okoljski minister Simon Zajc.

Vodooskrba je namreč trenutno "ključnega pomena, vse drugo je temu podrejeno". Pri tem že na izviru ne bodo dovolili, da v sistem spustijo kontaminirano vodo. Glede sanacije po nesreči pa je Pregelj izrazil pričakovanje, da "se pristopi k odgovorni, resni in takojšnji sanaciji nastale težave", kar bi vključilo odstranitev kontaminirane zemljine.

S tem se je strinjal tudi koprski župan Aleš Bržan"Vodooskrba je na prvem mestu, zdravje naših ljudi je na prvem mestu," je poudaril in dodal, da naj si noben gospodarski subjekt ne drzne, da ne bi saniral nastale škode, preden se bo spet vzpostavilo normalne prometne tokove. Prisotni so ob tem ponovili pozive, da sta čim prej potrebna dodaten vodni vir za slovensko Istro in izgradnja drugega železniškega tira do Divače.

"Dosledno varčujte s pitno vodo"

Na Rižanskem vodovodu uporabnike vode pozivajo, naj uporabljajo pitno vodo le za najnujnejše namene, povečajo nadzor na internem vodovodnem omrežju in preprečijo nekontrolirane izlive, skrajno racionalizirajo dnevno porabo vode za opravljanje dejavnosti, obveščajo upravljavca o morebitnih okvarah in poškodbah na vodovodnem sistemu ter upoštevajo ukrepe in navodila upravljavca do njihovega preklica. "Dosledno varčevanje s pitno vodo daje večjo verjetnost, da prekinitve v dobavi vode ne bodo potrebne," so navedli.

Do nesreče vlaka je prišlo v torek popoldne, ko se je v predoru v Dolu pri Hrastovljah od kompozicije 18 vagonov tovornega vlaka iztirilo šest vagonov in se nagnilo na steno predora. Pri iztirjenju je prišlo do iztekanja kerozina, pristojni pa ugotavljajo tudi, kaj to pomeni za vodno zajetje Rižane. Skupno naj bi se izteklo okoli 10.000 litrov kerozina. 

Čeprav je količina izlitega kerozina po besedah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana manjša od prvotnih ocen, še vedno ni majhna. Kot je izpostavil za STA, je zdaj bistveno, da izlita količina ne prodre v zemljo. Vzrok nesreče še ugotavljajo.

Bržan: "Sem zelo zaskrbljen"

Gasilcem se je za hitro posredovanje prek družbenega omrežja Facebook zahvalil tudi koprski župan Aleš Bržan. "Po ogledu kraja nesreče sem zelo zaskrbljen, saj smo bili zelo blizu ekološke katastrofe, in zgolj po zaslugi bliskovitega odziva intervencijskih služb se ji bomo morda tokrat uspeli izogniti," je zapisal. Bržan je zapisal, da se je nesreča zgodila na vodovarstvenem območju, vendar še ni jasno, ali bo izteklo gorivo ogrozilo podtalnico. Kljub temu bodo v Rižanskem vodovodu Koper začasno zmanjšali odvzem iz tega vira ter povečali nakup vode iz sosednjih Kraškega in Istrskega vodovoda. "O vzrokih nesreče in njenih posledicah vas bomo obvestili takoj, ko bodo strokovnjaki zaključili preiskavo," je dodal.

Na vprašanje, zakaj je sploh prišlo do iztirjenja, bodo odgovorni skušali odgovoriti danes, predvsem pa bodo skušali zagotoviti ponovno prevoznost precej poškodovane proge. Po besedah direktorja Slovenskih železnic Dušana Mesa gre namreč za progo, ki mora biti na razpolago čim več časa. V povprečju dnevno po tej progi iz Luke Koper po podatkih SŽ pelje med 75 in 80 vlaki.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  27 .06. 2019 ob  23: 21
Kot je napisal @drek, zaprite to Luko. Bogatijo gazde in elita. Zastrupljajo nas........
Tiramola  |  27 .06. 2019 ob  11: 13
Ej. Kje pa sta druga dva župana? Niti besede ni slisati! Ajde na delo. Ne spat. Kmalu bomo brez vode...
vseved |  27 .06. 2019 ob  00: 51
Bratuškova mora odstopit , ne pa da se hodi sprehajat po obali za dobro dnevnico .
Tiramola  |  26 .06. 2019 ob  18: 48
Ce ne odstopi minister!, pa vsaj direktor železnic.
Nekdo mora odgovarjat a ne?
Kot nam sedaj govorijo na primorski kroniki je vse ok.
Direktor Rizanskega vodovoda pravi naj varčujemo z vodo.
Navodila za 100000 ljudi.
kokodek |  26 .06. 2019 ob  18: 44
11
žalostno, od politikov je edni Bržan zaskrbljen. prvi ukrep pri varčevanju vode pa je, da na plažah ni odprtih tušev!!!!
td |  26 .06. 2019 ob  17: 26
Bi bilo zanimivo izvedet tudi kakšno o teh VAGONIH, če izpolnjujejo vse zahteve varnosti, morebitna dvojna stena, ... itn.

@Tiramola, a ti čakaš odstope SEDANJIH ministrov za napake VSEH PREJŠNJIH? Bedarija, konkretne odgovorne naj ugotovijo tukaj kdo je slabo preverjal stanje tračnic, v naslednji fazi pa, kako zmanjšat te rizike v bodočnosti.
Tiramola  |  26 .06. 2019 ob  16: 22
Istra brez vode? Ste pili varikino? Čakamo odstope ministrov! A kaj imamo koristi od Luke. Naj luka plača škodo. Naj se ne širi več. Kdo si želi. Da mam luka in železnice kreirajo življenje. Lp
Lili |  26 .06. 2019 ob  15: 54
10
@Motoviltz
Odgovornih ne bo! Ministrica če bi imela jajca in če bi živeli v normalni državi, bi morala takoj odstopit! Tle bodo iskali vse možne izgovore, najebali pa bomo itak mi, ki živimo na tem območju.
Lili |  26 .06. 2019 ob  15: 45
19
Državljani moji dragi! Državi plačujemo kup davkov in prispevkov in kaj tej junci delajo? Ceste so slabo vzdrževane, železnica je slabo vzdrževana, vlaki so zastareli, do ljubljane rabiš tri ure, da se pricijaziš iz kopra, šolstvo razpada, zdravstvo razpada, gospodarstvo diha na škrge. Se vprašate, kam gre ves naš denar? Se vprašate zakaj poslušamo le jamranje? Kaj počnejo ti idioti,ki odločajo o našem denarju, našem življenju? Kdaj se boste zbudili? Bo treba dvignit svoje riti in jit enkrat pred parlament in zahtevat to kar je naša pravica!
Lili |  26 .06. 2019 ob  15: 41

Ekološke katastrofe si v slovenskem prostoru sledijo druga za drugo ...
Skupaj z Inštitutom za krasoslovje je Zavod za zdravstveno Koper in s hrvaškimi raziskovalci sem proučeval kraške vodonosnike in izvire, še posebej nas je zanimal vodni val po močnem deževju.
Iz tega razloga z gotovostjo lahko povemo, da gre za eno velikih ekoloških katastrof, ki bo ogrozila preskrbo s pitno vodo na Primorskem. Glede na kraški svet lahko posledice pričakujemo v večletnih zaporedjih po deževjih. Namestitev samodejnih online merilnih instrumentov pa je obligatorna nujnost. Pa ne iz žepa uporabnikov, ampak iz sredstev Slovenskih železnic.
In ni dvoma, da bo biofilem kraškega sveta trajno poškodovan in zmanjšana njegova samočistilnost.

(dr. Gorazd Janez Pretnar, mikrobiolog in ekolog)
ZigaZois |  26 .06. 2019 ob  11: 55
11
"Quel che ze, ze in brage !" Oramai je onesnaženje tu. Vodo nam bojo nekaj časa dobavljali od sosedov in čez par mescev pa bodo podražili dobavo vode zaradi povečanih stroškov.
Za onesnaženje se mora politika zmenit, kdo bo plačal razliko v strošku dobave vode in sanacijo vodnega vira. Tako ali tako se ne zmenijo, če se ne vzdržuje infrastrukturo, ki potencialno ogroža naše okolje. Glavno jim je, da se čim-več denarcev steče v denarnice lastnikov. Sedaj pa naj bodo enako solidarni in se lepo dogovorijo, kdo bo plačal in upam, da ne bomo bili to mi - bodisi prebivalci obale z višjo vodarino ali pa davkoplačevalci. Stroške, ki bodo posledica te nesreče naj plača tisti, ki je odgovoren za nesrečo ! Pa ne mislim na reveža, ki bo dežurni krivec med delavci, ampak na podjetje, ki je odgovorno za nesrečo !
Drek |  26 .06. 2019 ob  11: 38
Izjava Dr. Natase Ravbar je zaskrbljujoca:
"
Iz preteklih sledilnih poskusov vemo, da lahko v vodi topne snovi s tega območja pridejo v Rižano v nekaj urah do nekaj dneh. Seveda pa je to odvisno od hidroloških razmer, ki so trenutno take, da se lahko onesnaženje do prvih padavin zadržuje v zgornjem delu vodonosnika, šele nove padavine pa ga lahko potisnejo proti izviru,« je pojasnila dr. Nataša Ravbar, ki se na Inštitutu za raziskovanje krasa ZRC SAZU ukvarja z varovanjem kraških vodnih virov. »Ko pride do onesnaženja, je edina možnost upravljavca vodovoda, da izključi izvir iz vodooskrbe in počaka, da se podzemne vodne poti naravno prečistijo. To pa lahko traja tudi nekaj mesecev,« je povedala.

Podobna nesreča v zaledju Rižane se je zgodila oktobra 1994, ko je v prometni nesreči pri Obrovu (15 km zračne razdalje od izvira) odteklo v kras 16 m3 plinskega olja. Na izviru Rižane so ga po obilnem deževju zaznali čez tri dni, izvir pa je bil takrat iz vodooskrbe izključen tri tedne, je še pojasnila Ravbarjeva. Kakšne utegnejo biti posledice tokratnega izlitja, je prezgodaj ocenjevati, saj še ni jasno, koliko kerozina je izteklo v kraško podzemlje."

Ce se je nesreca leta 1994 zgodila na 15 km razdalje in je odteklo le 16 m3 olja. Kaj sele tokrat, ko je 3 km razdalje in se je siugrno izlilo vec kot 16m3. Zgleda ,da ne bomo imeli vode 3 mesce.
1