BODO ITALIJANI USTAVILI VOJNO? Rusija preučuje njihov predlog mirovnega načrta za Ukrajino

Svet

Rusija preučuje italijanski predlog mirovnega načrta za končanje konflikta v Ukrajini, je danes novinarjem dejal namestnik zunanjega ministra v Moskvi Andrej Rudenko. Načrt je po poročanju italijanskih medijev v četrtek državam članicam G7 in Združenim narodom poslal italijanski zunanji minister Luigi Di Maio.

Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, je Rudenko dejal, da so načrt prejeli, in da ga preučujejo, a dodal, da o njem še niso razpravljali z Italijani. "Ko končamo z analizo, bomo podali oceno," je še dodal namestnik Sergeja Lavrova.

Pogovori med sprtima stranema v Ukrajini so v zadnjem obdobju povsem zastali, za kar Moskva krivi Kijev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Mi bomo pripravljeni nadaljevati, takoj ko Ukrajina pokaže konstruktivno držo in vsaj poda odziv na naše predloge," je še sporočil Rudenko.

Vsebina italijanskega načrta širši javnosti ni poznana. V pogovoru za časnik La Stampa je Di Maio minuli teden dejal, da je o njem govoril tudi z generalnim sekretarjem ZN Antoniem Guterresom. "Kar zdaj potrebujemo, je diplomatska protiofenziva," je sporočil zunanji minister Italije. Po njegovih besedah mora biti prvi cilj v Ukrajini ustavitev bojevanja v nekaterih regijah. Temu bi nato sledilo premirje, pogajanja o nevtralnosti in na koncu še mirovni sporazum.

Pogovori med predstavniki Ukrajine in Rusije so redno potekali v uvodnih tednih vojne. 10. marca sta se tako v Istanbulu srečala tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba in njegov ruski kolega Sergej Lavrov.

Diplomatskim naporom navkljub vojna v Ukrajini neprekinjeno traja od začetka ruske invazije 24. februarja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija