BO ZARADI STAVKE KONEC ZLATEGA OBDOBJA ZA IZOLSKO BOLNIŠNICO? Po besedah Nardina bi negativno poslovanje čutili vsi uporabniki

Izola

Splošna bolnišnica Izola je v 2023 ustvarila okoli 1,2 milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki, kaže poročilo, ki ga je danes potrdil svet zavoda. Sprejel je tudi finančni načrt za letos, a je direktor Radivoj Nardin opozoril, da ga bodo zaradi stavke zdravnikov težko uresničili in tako nadaljevali desetletno obdobje pozitivnega poslovanja.

Predsednica sveta zavoda Suzana Bolčič Agostini je dejala, da si ekipa bolnišnice zasluži pohvale, ker je presegla načrte na vseh področjih. Lani je zavod ustvaril za 78,2 milijona evrov prihodkov in 76,9 milijona evrov odhodkov. Presežek je ostal nerazporejen, tako kot v prejšnjih letih, tako da imajo zdaj skupaj 3,6 milijona evrov nerazporejenega presežka.

V predstavitvi programa dela in finančnega načrta za 2024 direktor ni navedel številk, ampak je le poudaril, da so dokument sestavili brez upoštevanja zdravniške stavke. Kot je dodal, so v prvih dveh mesecih sicer dosegli zastavljene cilje, vendar ob zaostritvi stavke pričakujejo bistveno zmanjšanje prihodkov.

Če stavke ne bo hitro konec, bo po desetih letih konec zlatega obdobja za izolsko bolnišnico, je posvaril Nardin in vnaprej zavrnil odgovornost vodstva zavoda za izgubo. "Upam, da konec leta nihče ne bo tako zaletav, da bi od direktorja zahteval pozitiven rezultat," je dejal članom sveta. Morebitno negativno poslovanje bi po njegovih besedah čutili vsi uporabniki, saj bi se storitve poslabšale, ker bolnišnica ne bi več mogla toliko vlagati v opremo.

Strokovni direktor Tomaž Gantar je povedal, da doslej zaradi stavke niso izvedli približno 600 pregledov in nekaj posegov. Po njegovih besedah je to malo in pomeni, da je velika večina zdravnikov delala normalno. Ker pa je 71 zdravnikov, večinoma specialistov, umaknilo soglasje za nadurno delo, bodo po 1. marcu delo organizirali v skladu z usmeritvami ministrstva za zdravje. Ni tako kritično, da bi morali kakšen oddelek zapreti, vendar se ponekod ne bodo mogli izogniti izmenskemu delu, je pojasnil.

Na vprašanja več članov sveta glede tega, ali je bolnišnica stavkajočim zdravnikom odrekla soglasja za delo drugod, je strokovni direktor odgovoril, da s tem ne bi dosegli ničesar in da nima smisla iti v vojno z zdravniki, dokler svoje delo opravljajo. Opozoril pa je, da imajo še zmeraj v žepu tudi omenjeni ukrep, ki bi začel veljati takoj ob sprejetju. Povedal je še, da se z več zdravniki dogovarjajo o vsaj delnem preklicu umika soglasij za nadurno delo, in izrazil prepričanje, da bi bil tak dogovor v interesu zdravnikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  28 .02. 2024 ob  21: 38
21
naj ne mencari Gantar, soglasja za delo drugod je treba preklicat!!!! in stavkajoči naj plačajo izgubo!!!!
vseved |  28 .02. 2024 ob  19: 47
25
Izpad dohodka naj izterja od zdravnikov.