BO ZAPOR PRESELJEN IZ CENTRA KOPRA? "Z leti postaja čedalje bolj moteč za okolico" (ANKETA)

Koper

Stranka slovenske istre - Oljka se zavzema za premestitev objekta Zavoda za prestajanje kazni v Kopru. Pobudo za slednjo so naslovili na pristojne lokalne in državne institucije, predsednica stranke Vida Gračnar pa je za naš portal povedala, da se ji premestitev zapora iz mestnega središča zdi nujna, ker je Koper turistično mesto.

Vida Gračnar (v okvirčku) 

Omenjeno pobudo je stranka naslovila na ministra za pravosodje, generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, direktorico Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper in župana Mestne občine Koper. "Nadejamo se, da bo pobuda spodbudila k zagonu potrebnih postopkov za premestitev objekta na drugo, bolj diskretno lokacijo," so zapisali v stranki.

V Kopru je leta 2004 pričel delovati nov objekt zavoda za prestajanje kazni zapora. Že takrat je, kot so zapisali, lokalno prebivalstvo negodovalo glede lokacije slednjega, ki je bil zgrajen neposredno ob takrat edinem nakupovalnem centru.

Od otvoritve koprskega zapora pa do danes so v bližini njegove lokacije zrastli različni poslovno-trgovski kompleksi. "Tukaj bo nekoč stalo tudi stanovanjsko naselje, kamionski terminal pa bo dobil drugo poslovno-trgovsko vsebino," še poudarjajo v Oljki. "Objekt zavoda za prestajanje zaporne kazni je prostorsko neustrezno umeščen, z leti pa postaja čedalje bolj moteč za okolico," je Oljka med drugim zapisala v pobudi in dodala, da je bila tudi v medijih že nekajkrat izpostavljena prostorska stiska sedanjega objekta.

Vsled navedenega so tako na pristojne naslovili pobudo, s katero bi začeli s postopki za premestitev zapora na bolj ustrezno lokacijo, sedanji objekt pa bi nato namenili drugim vsebinam, ki bi bolje sovpadale z bližnijmi poslovno-trgovskimi objekti. Predsednica stranke Vida Gračnar je za naš portal povedala, da konkretne alternativne lokacije trenutno še nimajo v mislih, saj je zadeva v fazi dogovarjanja, vseeno pa je mnenja, da je stvar rešljiva, "z malo konsenza in razumevanja pristojnih".

Poudarila je še, da bi bila dobra katerakoli druga lokacija, "le da ni tako v centru". "Koper je le turistično mesto," še pravi in dodaja, da tovrstna ustanova v sam center mesta, ki živi od turizma, ne sodi.

Kaj menite vi? Ste za premestitev zapora ali ne? Sodelujte v naši anketi (če se vam ne prikaže, pritistnite na 'x').

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
olor |  04 .11. 2021 ob  07: 51
kokodek, kako si to lepo napisal, res je, te podpira. Drugače bi pa na ta problem, če že je prej pomislili in nasprotovali. Objekt, ki ni dotrajan in iztrošen, pa jasno da ne bodo prestavljali. Lahko ga prestavijo, a stroške naj nosi pobudnik, ne država.
kokodek |  03 .11. 2021 ob  19: 25
najboljše, da zapore ukinejo, ker so itak vsi glavni lopovi na oblasti, ...in lahko bi tam bil dom starejših ali covid bolnica.....
vseved |  03 .11. 2021 ob  12: 47
-2
Tam pri Tušu je ena lepa parcelica
Jolki |  03 .11. 2021 ob  12: 43
-1
Ni panike, če ga preselijo. Se naredi še en hostel Celica, pa je. Še preurejat ga ne bo treba. #zaturizem
Ištrijan |  03 .11. 2021 ob  12: 11
16
Spet neko polovičarsko bluzenje. oni bi ga premestili na neko bolj diskretno lokacijo, samim pa se niti sanja ne, katera bi ta lokacija bila (niti predloga nimajo!!). Bi ga morda uštulili v kakšno vas, wow kako bodo potem domačini tega veseli! In še ključno vprašanje - kdo in od kje se bo finacirala izgradnja takšnega objektajQuery112303392628153795416_1635937685267?!!

Nehajte mešat meglo! Tisti objekt tam prav nobenega ne moti, turiste (tiste ki pridejo) pa še najmanj!
Piero Panin |  03 .11. 2021 ob  12: 07
Koper zivi od turizma?