BO ZA VSTOP V ITALIJO ZADOSTOVAL LE EN ODMEREK? Karantena je odpravljena, za vse pa je obvezen negativen hitri test

Svet

Italija bo vstop v državo brez karantene dovolila tudi tistim, ki bodo imeli v zelenem potrdilu zabeležen tudi samo prvi odmerek cepiva proti covidu-19, je napovedal predsednik italijanskega parlamenta Roberto Fico. Od nedelje, 16. maja, lahko sicer v Italijo vstopijo brez karantene vsi državljani EU, morajo pa predložiti potrdilo o negativnem testu na koronavirus. Potrdilo o cepljenju ali prebolevnosti ne veljata. Avstrija bo od srede obvezno karanteno za prišleke iz nekaterih držav nadomestila z dokazilom o prebolelosti covida-19, cepljenju proti covidu-19 ali negativnim testom na okužbo z novim koronavirusom (PCT). Na seznamu držav brez karantene je tudi Slovenija, a je za vstop v državo potrebno ustrezno dokazilo v angleškem ali nemškem jeziku.

Fico je v pogovoru za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejal, da meni, da bi lahko Italija omogočila vstop v državo brez karantene tudi "za tiste, ki so v Avstriji prejeli prvi odmerek".

Od nedelje, 16. maja, lahko državljani držav EU vstopijo v Italijo s potrdilom o negativnem rezultatu testiranja na koronavirus, obvezno prestajanje karantene pa je odpadlo. Nov režim velja za vse državljane EU, Velike Britanije in Izraela. Potrdilo o cepljenju ali dokazilo o prebolevnosti ne veljata.

Fico: Povsod je treba zagnati turizem

Predsednika italijanskega in avstrijskega parlamenta, Wolfgang Sobotka, sta se sicer po srečanju na Dunaju zavzela za čimprejšnjo normalizacijo čezmejnih potovanj. Sobotka je ob tem dodal, da se bo sprva potrebno zaradi manka digitalne rešitve najverjetneje zadovoljiti s papirno obliko zelenega potrdila, danes poroča APA.

Tako Sobotka kot Fico sicer podpirata enotno evropsko rešitev tega potrdila, saj je potrebno po navedbah predsednika italijanskega parlamenta "povsod zagnati turizem". Predsednik avstrijskega parlamenta je ob tem ugotovil, da sta Avstrija in Italija "relativno usklajeni" kar zadeva tako "rešitev" PCT (prebolevnik, cepljen, testiran) v zelenem potrdilu kot odpiranje gostinske dejavnosti.

Glede konference o prihodnosti Evrope sta bila Sobotka in Fico zadržana do ideje o neposredno voljeni evropski vladi. "To je težko," je ocenil predsednik italijanskega parlamenta. Predvsem bi morali "delati korak za korakom v smeri za več demokracije", je še dejal politik italijanskega populističnega Gibanja pet zvezd in se zavzel za "poenostavitev odločanja, tako da ena država ne bi mogla vsega blokirati". Sobotka se je strinjal, da bi moral biti skupni cilj EU, ki je sposobna odločanja.

Na vprašanje, kaj dobrega je prinesla pandemija covida-19, je Fico odgovoril, da je to sklad EU za okrevanje, ki je "zelo dober" za EU in bi lahko evropske ustanove "bolj približal potrebam državljanov". Sobotka je dejal, da je tudi zaradi pandemije "dobila nov pomen" konferenca o prihodnosti Evrope.

Avstrija bo odpravila karanteno, vendar bo treba za vstop v državo predložiti dokazilo v nemškem ali angleškem jeziku

Avstrija bo od srede obvezno karanteno za prišleke iz nekaterih držav nadomestila z dokazilom o prebolelosti covida-19, cepljenju proti covidu-19 ali negativnim testom na okužbo z novim koronavirusom (PCT). Na seznamu držav brez karantene je tudi Slovenija, a je za vstop v državo potrebno ustrezno dokazilo v angleškem ali nemškem jeziku.

Avstrijsko ministrstvo za zdravje je ob tem v ponedeljek sporočilo, da bo nov odlok o pogojih za vstop v državo začel veljati ob polnoči. Še naprej se bo treba za vstop v državo elektronsko prijaviti na naslovu https://entry.ptc.gv.at. Dnevni migranti morajo tovrstno prijavo obnoviti vsakih 28 dni, je prav tako v ponedeljek poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

"V številnih državah se zmanjšuje število okužb, tako da lahko vzporedno z odpiranjem države uveljavimo tudi olajšave pri vstopu v Avstrijo," je sporočil avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein. Dodal je, da bo Avstrija priznala vsa cepiva proti covidu-19, ki sta jih doslej priznali Evropska agencija za zdravila in Svetovna zdravstvena organizacija. Po navedbah APA Avstrija zaenkrat ne priznava ruskega cepiva Sputnik V, priznava pa kitajsko cepivo Sinopharm.

Iz katerih držav je mogoče od polnoči vstopiti v Avstrijo brez karantene?

"Pri vstopu z območij z visoko incidenco bo še vedno veljala karantena, za države z novimi različicami virusa še strožja pravila," je še napovedal avstrijski minister za zdravje.

Na seznamu držav, za katere ne bo več obvezna karantena ob vstopu v Avstrijo, bodo poslej poleg Slovenije še Andora, Avstralija, Belgija, Bolgarija, Češka, Danska, Nemčija, Estonija, Finska, Francija, Lihtenštajn, Grčija, Irska, Islandija, Italija, Južna Koreja, Latvija, Luksemburg, Madžarska, Malta, Monako, Nova Zelandija, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, San Marino, Slovaška, Španija, Švica in Vatikan. Iz vseh teh držav je ob PCT dokazilu v angleškem ali nemškem jeziku omogočen vstop v državo v vseh oblikah, tudi turističen.

Ob vstopu v državo iz tveganih držav ali držav z visoko incidenco okužb bo prav tako potrebno PCT dokazilo, karantena pa ne bo obvezna za cepljene ali prebolevnike, bo pa obvezna za testirane. Karanteno bo mogoče skrajšati po petih dneh z novim negativnim testom na okužbo z virusom sars-cov-2. Trenutno v to kategorijo spadajo Hrvaška, Litva, Nizozemska, Švedska in Ciper.

Vstop iz držav z novimi različicami virusov, trenutno so to Brazilija, Indija in Južna Afrika, bo omogočen samo avstrijskim državljanov ali osebam, ki imajo v Avstriji prebivališče, ter zaradi humanitarnih razlogov ali v primeru posebnega interesa za Avstrijo. Pri tem bo brez izjeme obvezen negativen PCR test. Avstrijski državljani in osebe s prebivališčem v Avstriji, ki so bili v zadnjih desetih dneh v eni od držav z novimi različicami novega virusa, pa bodo morali v 24 urah ob vstopu v državo opraviti PCR test, ki bo potekal pod nadzorom zdravstvenih organov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija