BO VLADA TIK PRED ODHODOM VLOŽILA TOŽBO? "Imamo vsa pooblastila, da to storimo"

Slovenija

Vlada naj bi danes obravnavala predlog o vložitvi tožbe proti Hrvaški na Sodišču EU zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Premier Miro Cerar je v ponedeljek po seji odbora za zunanjo politiko dejal, da bo vlada še ta teden sprejela odločitev o vložitvi tožbe.

Odhajajoča vlada je 21. junija sprejela sklep, da bo pred vložitvijo na Sodišču EU z elementi tožbe seznanila tudi odbor za zunanjo politiko novega sklica parlamenta, kar je storila v ponedeljek. Po seji odbora je premier, ki opravlja tekoče posle, povedal, da so se strinjali glede vložitve tožbe. Predsednik SDS Janez Janša je sicer nato tvitnil, da se štiri stranke niso strinjale s predlogom, naj tožbo vloži že odhajajoča vlada, temveč bi morali počakati, da se oblikuje nova vlada.

"Ta vlada ima vsa pooblastila, da to stori. Razmere kažejo, da ni nobenih razlogov, da tega ne bi storila. A dajmo o tem premisliti in bomo videli, kaj bo pravzaprav pokazala razprava na vladi," pa je Cerar dejal v sredo ob robu vrha Nata v Bruslju.

Evropska komisija je sredi junija po izteku trimesečnega roka sporočila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški v povezavi z njenim neizvajanjem arbitražne razsodbe o meji. Cerar je takrat napovedal, da bo Slovenija vložila tožbo sama.

Cerarjeva vlada je že ob začetku postopka po 259. členu pogodbe o delovanju EU marca letos dobila podporo v državnem zboru, da lahko v imenu Slovenije nadaljuje s postopkom vložitve tožbe, če komisija primera ne bo prevzela sama in če Slovenija še ne bo imela vlade s polnimi pooblastili.

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.

Slo mafia |  13 .07. 2018 ob  19: 44
-1
Kje je se Nlb mafia ki je pokradla denar od varcevalcev.. Itak vsa sodisca dosodijo v prid hrvaske in drugih republik nekdanje jugoslavije.. Slovencki vse boste placali z obresti
@Slo mafia  |  13 .07. 2018 ob  18: 01
Ti si obično hrvaško prdalo.
Slo mafia odgovor |  13 .07. 2018 ob  17: 40
-1
Skrajni cas je da se slovenija sprijazni da je meja na sredini zaliva in preneha zavajat narod.. Zakaj se pol izogiba mednarodnega sodisca za pravo morja v Hamburgu
@Slo mafia | danes ob 12:09 |  13 .07. 2018 ob  12: 27
In kaj bi ti rad, tujec?
Slo mafia |  13 .07. 2018 ob  12: 09
-2
Goljufali ste pri arbitrazi zdaj hocete da jo hrvati priznajo... Z druge strani slovenija spostuje arbitrazo a se vedno ni povlekla vojake z Trdinovega vrha ki je pripal hrvaski.
Slovenci bi le uno kaj jim ustreza
Marjann |  13 .07. 2018 ob  09: 58
Domobranc tvita, laže, ukrade in nato prodaja puške, sproža meddržavne incidente, z vojaško policijo se spravlja nad civiliste (Depala vas), zruši že dogovrjene reforme, krši ustavo in državljanom jemlje pridobljene pravice, prodaja državo in kliče trojko, šunta policijskega sindikalista, da policija stavka in obenem lovijo ministra Koprivnikarja, zbira podpise za
pajaca Kovačiča in preprečuje vse dejavnosti za drugi tir, ( ko je bil na oblasti je njegova vlada dala soglasje za ta
projekt ), sedaj ga moti še tožba, verjetno zato , ker je ne vlaga on.
Ta osebek je prekršil vse meje dobrega okusa, vzbuja sovraštvo, kritizira in žali vsevprek.

Sedaj bi pa sestavil vlado. Ne vem sicer s kom,verjetno jih ni veliko, ki mu še zaupajo.
upam |  13 .07. 2018 ob  08: 18
da je res vložena!!
Upam,  |  13 .07. 2018 ob  08: 09
da jo vložijo, da Janša in Jelinčič ne zajebajo, kar se zajebat da!