BO TUDI LETOS NA KOPRSKEM PROMETNI KAOS? Država v širitev Šmarske ceste šele po poletni sezoni

Koper

Lanska turistična sezona je na področju Mestne občine Koper (MOK) zaradi neustrezne cestne povezave s Hrvaško povzročila pravi prometni kaos. Številne zato zanima, s kakšnimi ukrepi bo občina preprečila, da se poletni prometni scenarij v letu 2024 ne bo ponovil.

"K reševanju prometne problematike je treba pristopiti celostno," pravijo v kabinetu župana Aleša Bržana. Tako naj bi se po zagotovilih države letos začela širitev Šmarske ceste, "v vsakem primeru po koncu poletne sezone, ko bo prometna obremenitev manjša. Na MOK pričakujemo, da se od časovnice ne bo odstopalo," poudarjajo. 

Kot navajajo, je poleg aktivnosti na odseku Šmarje–Dragonja pomembna "čimprejšnja zgraditev obeh vpadnic – Serminske in Bertoške – v Luko Koper. Ti sta medsebojno povezani, zato je pred ureditvijo in širitvijo Bertoške vpadnice treba pristopiti k izgradnji Serminske vpadnice, sicer bi se prometna obremenitev na mestnih vpadnicah še povečala."

Dars bo k izgradnji Serminske vpadnice pristopil v tem letu; gradbeno dovoljenje je že pridobil, nato bo predvidoma v naslednjem letu sledil še začetek del na ureditvi Bertoške vpadnice v štiripasovnico.

MOK sicer načrtuje v letošnjem letu številne infrastrukturne cestne projekte; tako je za vzdrževanje in gradnjo občinskih cest v letošnjem proračunu predvidenih kar 5,6 milijona evrov. Med drugim je 445 tisoč evrov namenjenih rekonstrukciji garažne hiše na Krožni cesti, za katero je že pridobljeno gradbeno dovoljenje. Začel se bo tudi postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja za projekt parkirišča nad Kvedrovo ulico, ki bo izveden v tem in prihodnjem letu. 

Za letos je predvidena tudi priprava popisa del in ureditev odseka ceste Hrastovlje–Dol v dolžini 800 metrov,  prav tako ureditev občinske ceste Rižana–Krnica v dolžini 540 metrov; dela bodo potekala letos in prihodnje leto. Predvidena je tudi rekonstrukcija lokalne ceste skozi naselje Guci v dolžini slabih 600 metrov ter ureditev odvodnjavanja meteornih vod na območju Hliban–Stari Guci v zgornjem delu; zaključek del je predviden v letu 2025. "V letošnjem proračunu je za projekt predvidenih 630.000 evrov," navajajo na MOK.

Stekla bo tudi izgradnja varnega odseka kolesarske povezave na ulici Istrskega odreda, s čimer bodo dopolnili in uporabniško izboljšali mrežo pešpoti in kolesarskih poti ter povečali varnost kolesarjev v prometu. "Celotna investicija je ocenjena na slabih 430.000 evrov, pri čemer bo MOK projekt prijavila na razpis v tekoči finančni perspektivi za pridobitev virov sofinanciranja iz naslova Celostnih teritorialnih naložb," poudarjajo v kabinetu župana Aleša Bržana.

Nadaljevala se bo tudi obnova vozišča in odvodnjavanje ter sanacija poškodb vozišča na lokalni cesti Zupančiči–Dolina Dragonje v dolžini dobrih 1300 metrov, v letošnjem letu pa je predviden tudi zaključek sanacije ceste Pomjan–Šmarje z izvedbo podpornega zidu in razširitvijo vozišča. Prav tako bodo letos pristopili k asfaltiranju ceste v Abitante; dela bodo zaključena v letu 2025.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  30 .01. 2024 ob  18: 56
Še par petkov in se bo začelo hojladrija.
Martin Kacur |  30 .01. 2024 ob  16: 54
Pa poleti naj delajo. Cela Evropa bo opazila, da se pri nas na takih projektih dela od 7 do 15. Spet bomo domačini celo zimo jebali ježa.
siviovcar |  30 .01. 2024 ob  15: 33
Po kateri poletni sezoni jQuery112306976259493168011_1706625194510????