BO TOKRATNI VROČINSKI VAL PRESEGEL REKORD IZ KOPRA? Zaradi vlage bodo tople tudi noči

Slovenija

"Vse bolj verjetno postaja, da bo tokratni vročinski val ponekod podiral rekorde. Sicer ne bomo beležili rekordno visokih temperatur, bi pa lahko v delih Slovenije padel rekord v trajanju vročinskega vala," napovedujejo na portalu Meteoinfo Slovenija. Z manjšimi nihanji naj bi vročina vztrajala še vsaj naslednjih deset dni.

Če bo vročina vztrajala do 20. julija, pomeni, da bo vročinski val v večjem delu Slovenije vztrajal deset, ponekod pa tudi 14 dni. Sicer bo vročina bolj pritiskala na Goriškem in na vzhodu države, kjer je tudi največ možnosti za rekorde, napovedujejo pri Meteoinfo Slovenija.

Najdaljši vročinski val je bil zabeležen leta 2022 v Kopru, ko je trajal kar 29 dni, od 14. julija do 11. avgusta. Po podatkih Agencije za okolje (Arso) je na drugem mestu Ljubljana, kjer je najdaljši vročinski val trajal 17 dni, sledijo Bilje pri Novi Gorici s 15 dnevi, Murska Sobota s 14 dnevi, Novo mesto z 12 dnevi, Celje z desetimi dnevi in Rateče, kjer je najdaljši vročinski val trajal osem dni.

"V prihodnjih dneh bo toplotno obremenitev stopnjevala sopara, zato bomo občutili nekaj stopinj več, kot bodo kazali termometri," navajajo. Na primer, pri temperaturi 35 stopinj Celzija bo občutek, kot da je 38. Zaradi vlage bodo tople tudi noči. Ponekod bodo ozračje za kratek čas osvežile nevihte, ki pa zaradi velike pregretosti ozračja lahko prerastejo v lokalna neurja. "Glavnina nevihtnega dogajanja bo v naslednjih desetih dneh severno od nas," še dodajajo pri Meteoinfo Slovenija.

Kot napovedujejo pri Agenciji za okolje, bo danes čez dan nekaj več spremenljive oblačnosti. Popoldne bodo nastale krajevne plohe in nevihte. Soparno bo. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 36 stopinj Celzija. Ponoči lahko ponekod na severu nastane še kakšna nevihta.

V četrtek bo sončno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne in proti večeru bo nastalo nekaj ploh in neviht, ki se bodo ponekod na severu nadaljevale v noč na petek. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 36 stopinj Celzija.

Opozorilo

Predvsem sredi dneva in popoldne bo po nižinah velika toplotna obremenitev.

Obeti

V petek bo sončno, vroče in soparno. V soboto bo sprva še dokaj sončno, popoldne in zvečer bodo nastale krajevne plohe in nevihte.

Vremenska slika

Nad Severnim morjem je ciklon z vremensko fronto, ki se od severozahoda bliža Alpam. Nad preostalo Evropo je šibko območje visokega zračnega tlaka. Z južnimi vetrovi k nam priteka vroč in dokaj nestabilen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Sončno in vroče bo. Popoldne bodo predvsem v Alpah ter ponekod v Kvarnerju nastale krajevne plohe in nevihte, ki se lahko nadaljujejo v noč.

Biovreme

Danes in v četrtek bo vpliv vremena na počutje večinoma ugoden, le sredi dneva in popoldne bo povečana toplotna obremenitev, ki se bo še stopnjevala. Občutljivi ljudje bodo imeli manjše vremensko pogojene težave.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija