BO STAVKA ODPOVEDANA? Nadaljujejo se pogajanja v Marjetici Koper

Koper

V komunalnem podjetju Marjetica Koper se bodo danes nadaljevala pogajanja o stavkovnih zahtevah delavcev in če dogovora ne bo, se v torek obeta stavka. V petek so že dosegli dogovor glede kolektivnega nezgodnega zavarovanja, danes bodo govorili še o zvišanju osnovnih plač in plačilu nadomestila plače za čas stavke.

Zaposleni v koprskem komunalnem podjetju so s stavko zagrozili, ker vodstvo ni pristalo na njihove zahteve po zvišanju plač za 3,65 odstotka, kot to določa nova tarifna priloga h kolektivni pogodbi za komunalne dejavnosti, ki je začela veljati z letošnjim letom. Med stavkovnimi zahtevami sta tudi pisna zaveza uprave, da bo pogodbo o kolektivnem nezgodnem zavarovanju za zaposlene sklenila do 31. marca, ter plačilo nadomestila plače za čas stavke.

Glede kolektivnega nezgodnega zavarovanja za 230 zaposlenih v Marjetici Koper so se dogovorili že na pogajanjih konec minulega tedna, danes se bodo tako nadaljevali pogovori o preostalih dveh stavkovnih zahtevah. Če dogovora ne bo, bodo med stavko, ki se bo začela v torek ob 6. uri, opravljali le nujen obseg del, kar se nanaša na kanalizacijsko in pogrebno službo, medtem ko bodo odvoz smeti izvajali le pri javnih ustanovah, kot so šole, vrtci, domovi za ostarele in zdravstveni domovi.

Da v dialogu med vodstvom in zaposlenimi očitno škripa, je nakazovala že lanska ustanovitev sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami pod okriljem Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Odločitev za napoved stavke pa je padla, ko se direktor Alfred Draščič, kot trdijo v stavkovnem odboru, ni zmenil za pobudo zaposlenih o uskladitvi plač s panožno kolektivno pogodbo. Medtem so Draščića razrešili, podjetje pa zdaj kot vršilec dolžnosti direktorja vodi Davor Briševac.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Olgo Franco |  24 .02. 2020 ob  17: 59
Brisevac pogrebnik Marjetice... Brzanov potrčko in nepismen nadzornik.....
Tine |  24 .02. 2020 ob  09: 14
Bo vse zrihtal Briševac s pomočjo črnograditelja in svetovalca za hortikulturo Roberta Šuca (2.500 eur plače na mesec), svetovalca župana Aleksandra Pahorja in pr strokovnjaka Dimitrije Šamšala. Ha ha ha.