Bo slovenska ladja Triglav reševala begunce v Italiji?

Slovenija

Slovenija je Italiji ponudila pomoč pri reševanju beguncev na morju, saj je ministrstvo za obrambo pripravljeno v italijanske vode poslati vojaško ladjo Triglav, je po pogovorih z italijanskim obrambnim ministrom Mariem Maurom za STA povedal slovenski obrambni minister Roman Jakič. Triglav bo pripravljen v drugi polovici decembra, je napovedal.

Jakič in Mauro se v današnjem pogovoru, ki je potekal ob robu Jakičevega delovnega obiska v Rimu, nista mogla izogniti vprašanju beguncev in Lampeduse. Kot je povedal Jakič, je italijanskemu kolegu prenesel tri ključna sporočila. Prvo je bilo, da je po mnenju Slovenije vprašanje beguncev ne le vprašanje Italije, ampak celotne Evrope. Kot drugo mu je zagotovil, da se bo Slovenija tudi na ravni EU zavzemala za sprejem odločitev, kako odgovoriti na naraščajoči problem beguncev v Italiji in pomagati naši zahodni sosedi.

Kot tretje pa mu je sporočil, da je obrambno ministrstvo pripravljeno v italijanske vode poslati vojaško ladjo Triglav, ki "bi lahko pomagala pri nadzoru morja, predvsem pa pri reševanju, v kolikor bi bilo to nujno potrebno", je povedal Jakič. Spomnil je namreč, da številni begunci v Evropo prihajajo na zelo slabih ladjah, zato niso redke tudi velike tragedije.

Jakič je ob tem dodal, da je bil Mauro predvsem zadnjega sporočila zelo vesel. Tako je tudi poklical premiera Enrica Letto, ki se je v telefonskem pogovoru Jakiču zahvalil za ponujeno pomoč.

Letta bo sicer temo beguncev in Lampeduse odprl na prihodnjem vrhu EU, ki bo potekal 24. in 25. oktobra. Slovenska premierka Alenka Bratušek ga bo, kot je napovedal Jakič, podprla v tem, da je treba oblikovati politični odgovor na to vprašanje. Izrazil je tudi upanje, da bodo za pomoč uspeli najti finančna sredstva. "Ladja Triglav bo za tovrstno misijo pripravljena v drugi polovici decembra," je še dodal.

Sicer pa se Jakič danes mudi na delovnem obisku na Natovi obrambni akademiji, katere dekanja je pred nedavnim postala Daria Daniels Škodnik. Kot je poudaril minister, bo to prva priložnost, da čestita Slovenki, ki sta jo v njeni kandidaturi za dekansko mesto podpirala tudi obrambno ministrstvo in on sam. Ob tem je Jakič izpostavil, da je Škodnikova ne le prva slovenska in prva ženska na čelu te institucije v njeni več kot 60-letni zgodovini, pač pa je njeno imenovanje pomembno sporočilo tudi v luči dejstva, da je ta funkcija večino časa pripadala Američanom.

m/l Triglav |  19 .10. 2013 ob  07: 50
So sploh sposobni oficirji in mornarji na ladji se spopasti z odprtim morjem,če so vadili samo v tej naši luži?
dol z jakičem |  18 .10. 2013 ob  21: 00
¸Očitno se je g. Jakič nalezel pingvinskih navad Jankovića, ki prodaja meglo celik državi. Pismu, dost jih mam.
sveti jurij |  18 .10. 2013 ob  20: 39
Za take bedarije pa imamo denar.
Zavežite Jakića |  18 .10. 2013 ob  11: 53
Ta nam bo še begunce pripeljal...