BO SLOVENIJA ODSTOPILA OD NAKUPA ŠESTKOLESNIH OKLEPNIKOV VALUK? Levica očita, da "smrdi po korupciji", o tem danes na odboru za obrambo

Slovenija

Odbor za obrambo bo na današnji nujni seji na zahtevo poslancev Levice obravnaval njihov predlog za odstop od nakupa šestkolesnih oklepnikov valuk. Menijo namreč, da je ta nesmiseln in netransparenten. Kot so opozorili v preteklih dneh, gre za zastarele oklepnike, za katere ministrstvo za obrambo in Slovenska vojska (SV) že sedaj iščeta zamenjavo.

Ministrstvu za obrambo v Levici očitajo, da namerava valuke za potrebe Nata kupiti na podobno netransparenten način, ki "smrdi po korupciji", kot je kupovalo oklepnike 4x4 oshkosh. Prav tako ministrstvu očitajo, da namere o nakupu oshkoshev kot tudi namere o nakupu valukov javnosti niso nikoli predstavili, količine in vrednosti nakupa pa niso hoteli razkriti kljub vprašanjem poslancev Levice. Levici se nakup oklepnikov zdi sporen tudi zato, ker gre zanje več deset milijonov proračunskih sredstev, trenutne varnostne razmere pa nakupa po njihovem mnenju ne opravičujejo. Tudi v primeru, da je 14 valukov iztrošenih, jih SV ostane še 71, so še navedli v Levici.

Na obrambnem ministrstvu po drugi strani pojasnjujejo, da bo ocena investicije za dokup šestkolesnikov znana šele po izvedeni raziskavi trga in potrditvi investicijskega programa, končna cena pa po izvedenem postopku naročila. Spomnili so, da v zvezi s tem niso začeli še nobenega postopka. "Pogoji za začetek postopka naročila bodo nastali s potrditvijo investicijskega programa in zagotovitvijo finančnih sredstev," so še dodali na ministrstvu. Spomnili so še, da je Slovenska vojska dokup šestkolesnikov utemeljila s potrebo po popolnitvi ene pehotne čete. Cilj je popolnitev enote skladno s sprejetimi materialnimi formacijami. To bi tudi izboljšalo pripravljenost pehotnih polkov SV, so še navedli.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija