BO SIMONOVIČEVA DIPLOMSKA NALOGA ODNESLA UREDNICO? Na programskem svetu RTVS danes o domnevnih napakah pri poročanju

Slovenija

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo danes na redni junijski seji predvidoma prisluhnil ugotovitvam generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha glede domnevne cenzure na Televiziji Slovenija pri objavi pogovora z izraelskim veleposlanikom in glede poročanja televizijcev o diplomski nalogi poslanca DeSUS Branka Simonoviča.
Obe omenjeni zadevi sta razburili del svetnikov, zato so pozvali Graha Whatmougha k pripravi poročil. Čeprav je varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski v poročilu ocenila, da ni prišlo do cenzure, pa generalni direktor RTVS Grah Whatmough po neuradnih informacijah meni drugače.

Tudi v primeru poslančeve diplomske naloge Grah Whatmough za razliko od varuhinje ugotavlja, da bi se morali odgovorna urednica informativnega programa na televiziji Manica Janežič Ambrožič in novinarka Eugenija Carl opravičiti zaradi napačnega poročanja. Pri tem pa bi opozorili, da gre za posledico netočne razlage zagrebške fakultete.

Grah Whatmough zaenkrat v javnosti še ni pojasnil, kako namerava ukrepati, je pa iz krogov znotraj RTVS slišati, da naj bi se nagibal k zamenjavi Janežič Ambrožičeve. Po zakonu o RTVS odgovorne urednike imenuje in razrešuje generalni direktor na predlog direktorja televizije ali radia. Torej morebitna razrešitev Janežič Ambrožičeve ni le stvar Graha Whatmougha.

Direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak je za STA potrdila, da ne bo predlagala zamenjave Janežič Ambrožičeve. Se pa generalni direktor lahko odloči za zamenjavo Gorščakove, a bi moral dokazati nepravilnosti, kar pa bi bilo po njenih besedah težko. Prepričana je namreč, da delajo strokovno, odgovorno in nepristransko.

Sicer bo programski svet na današnji seji tudi obravnaval izhodišča za programsko produkcijski načrt RTVS za leto 2022, ki jih je pripravilo vodstvo zavoda. Svetniki bodo prav tako prisluhnili poročilu varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev za mesec maj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  21 .06. 2021 ob  12: 35
za srednji vek je značilen lov na čarovnice, haha