BO RUSKIM TURISTOM PREPOVEDAN VSTOP V EU? "Ni prav, da si lahko ogledujejo znamenitosti"

Svet

Na srečanju nemškega kanclerja Olafa Scholza in premierjev nordijskih držav se je v ponedeljek v Oslu razkrila neenotnost glede morebitne prepovedi vstopa v EU za ruske turiste kot odgovora na rusko agresijo nad Ukrajino. Na čelu prizadevanj za uvedbo tega ukrepa je Finska, Nemčija pa je zadržana, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ruski državljani niso začeli vojne, a obenem se moramo zavedati, da podpirajo vojno," je na srečanju Scholza s premierji nordijskih držav dejala predsednica finske vlade Sanna Marin"Mislim, da ni prav, da lahko ruski državljani kot turisti vstopajo v EU in območje schengna in si ogledujejo znamenitosti, medtem ko Rusija ubija ljudi v Ukrajini," je menila in s tem ponovila poziv, ki ga je že pred dnevi podala skupaj z Estonijo.

Finska, ki meji na Rusijo in se je po ruski invaziji na Ukrajino odločila pridružiti zvezi Nato, sicer že razmišlja, kako enostransko omejiti izdajanje turističnih vizumov za ruske državljane.

Razumevanje za stališče Finske je izrazila danska premierka Mette Frederiksen. "Razumljivo je, da se Evropejcem, najbrž še zlasti Ukrajincem, zdi nekoliko čudno, da je Rusija napadla evropsko državo, istočasno pa sprejemamo turiste iz države, ki je napadla drugo državo," je dejala.

Scholz se je medtem izrekel proti prepovedi vstopa v EU za ruske državljane, pri čemer je izpostavil tiste, ki bežijo pred režimom ruskega predsednika Vladimirja Putina"Odločitve, ki jih sprejemamo, jim ne bi smele otežiti iskanja svobode in odhoda iz države, da bi pobegnili pred diktatorjem v Rusiji," je dejal. "To ni vojna ruskega naroda, to je Putinova vojna," je zatrdil.

Švedska premierka Magdalena Andersson je sporočila, da mora njena vlada še zavzeti stališče glede tega vprašanja. "Na obeh straneh so močni argumenti," je dejala. Premier Norveške Jonas Gahr Store, čigar država sicer ni v EU, pa je dejal, da bo Oslo podprlo kakršnokoli skupno ukrepanje.

BONUS VIDEO: Katerih turistov so zaradi radodarnih napitnin gostinci v Slovenski Istri najbolj veseli?

Na koncu obiska v Oslu se je Scholz z norveškim premierjem sestal še na ločenih pogovorih, na katerih sta se dogovorila za okrepljeno sodelovanje na področju energije. Scholz je izpostavil pomen norveške dobave plina na poti do neodvisnosti od ruskega plina

"Zelo sem vesel, da imamo v Norveški varnega, demokratičnega in zanesljivega partnerja pri energetski oskrbi Nemčije in Evrope," je dejal. V prihodnosti naj bi državi tesneje sodelovali tudi na področju obnovljivih virov energije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  16 .08. 2022 ob  10: 31
15
Kaj smo potem vsi Evropejci krivi za zalego, ki vodi EU z Ursulo na čelu? In tem nemškim papkom? Groza kaj je nastalo iz te EU, eno stamo ritolizništvo Amerike in kršenje človekovih pravic na celi črti. In totalno ignoriranje res hudih kršitev, ki jih izvajajo Izrael, SA, ... pa jasno NATO banditi po celem svetu.
EU bi morala ostati izključno carinska unija, združena na ekonomski bazi.
hribi |  16 .08. 2022 ob  10: 09
13
Tem Skandinavxem je zgleda mraz pustil močne posledice v glavi. Morda bi naslednji ukrep bil, da vsi z imenom Vladimir gredo v čuzo. A nismo v zgodovini Evrope bili simbol demokracije in nismo zagovarjali kolektivno odgovornosti? Kako to, da Nemci, Italijani ali Japonci lahko potujejo brez težav po svetu ob upoštevanju dogodkov v letih 38-45?