BO RUSIJA IZSTOPILA IZ SVETOVNE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE? Trdijo, da želi WHO normalizirati pedofilijo

Svet

Ruska vlada je zavrnila novo Mednarodno klasifikacijo bolezni, ki jo je uvedla Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Ta uvaja spremembe v obravnavi spolnih motenj, vključno s pedofilijo, ter po mnenju ruske vlade vsiljuje Rusiji poglede in pravila, ki niso v skladu z njenimi vrednotami. 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) uvaja spremembo Mednarodne klasifikacije bolezni (MKB-11), ki je postala predmet široke razprave in kritike, še posebej glede posledic za temeljne družbene in moralne vrednote. Med njimi so depatologizacija transspolnosti in spremembe v obravnavi spolnih motenj, vključno s pedofilijo, kar po mnenju nekaterih lahko ogrozi temelje tradicionalne družbene ureditve. Depatologizacija določenih stanj, ki so bila prej obravnavana kot bolezni, so  v novi različici predstavljena kot stanja brez potrebe po zdravljenju.

Problematična je zlasti obravnava pedofilije, ki je v novo različico povzeta iz Diagnostičnega in statističnega priročnika za duševne motnje DSM-5 Ameriškega združenja psihiatrov. Ta je uvedel novost in razlikuje parafilijo, ki se ne šteje za patološko motnjo, in parafilično motnjo, ki je bolezen. Po tem razlikovanju mora, da bi neko motnjo lahko lahko šteli za bolezensko, obstajati trpljenje osebe, ki jo ima, ali trpljenje žrtve oziroma osebe, ki ni pristal na takšno aktivnost.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO

To delitev sprejema tudi WHO v že omenjeni Mednarodni klasifikaciji bolezni MKB-11. Tako so med motnjami navedene med drugim ekshibicionistične motnje in spolni sadizem s prisilo, pa tudi pedofilija, ki se bo štela za patološko motnjo samo pod pogojem, da se dokaže obstoj trpljenja pri pedofilu ali njegovi žrtvi. To pa je po mnenju kritikov samo prva stopnja k legalizaciji pedofilije oziroma poskus normalizacije pedofilije.

Spričo tega je ruska vlada s sklepom, ki ga je sprejela 31. januarja 2024, ustavila izvajanje Akcijskega načrta za uvedbo 11. revizije Mednarodne klasifikacije bolezni (ICD). Po poročanju tujih medijev je Ministrstvo za zdravje Ruske federacije v pojasnilu svoje odločitve poudarilo, da je bila "odločitev sprejeta ob upoštevanju velikega števila pritožb državljanov, družbenih organizacij in  tudi poslancev zaradi nasprotij Mednarodne klasifikacije bolezni s tradicionalnimi moralnimi in duhovno-etičnimi vrednotami, ki jih določa zakonodaja Ruske federacije". 

Peter Tolstoj

Podpredsednik Ruske dume iz vrst Združene Rusije Peter Tolstoj je ob tem opozoril, da bi morala Rusija, "opustiti uporabo teh pravil Mednarodne klasifikacije bolezni, ki zadevajo vprašanje spolne identitete in vprašanja LGBT" ter zavrniti tujo ideologijo, ki ji jo vsiljuje zahod. Tolstoj je ob tem izpostavil, da je prišel čas, da Rusija zapusti WHO, ki je po eni strani proti Rusiji uvedla sankcije, po drugi strani pa "vsiljuje Rusiji poglede in pravila, ki niso v skladu z njenimi vrednotami".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
jast |  21 .02. 2024 ob  07: 38
pedofilom bi morali nekaj odrezati....tudi če je to bolezen, bi se mrali brzdati......meni so npr všeč ženske (naj bo tudi to bolezen), pa to ne pomeni da lahko vsako nadlegujem in spolno napadam, ker bi mi to bilo v krvi....torej se moram ravnati po vseh pisanih in nenapisanih pravilih in biti normalen
hribi |  20 .02. 2024 ob  17: 53
15
Stališče Rusije je popolnoma pravilno. A je kdo opazil da gremo v smer, ko bo za vsako kaznivo dejanje in zločine sistem poskrbel, da jim omogoči olajševalne okoliščine, ki sicer ne bi smele obstajati?