BO RON VENDARLE USMRČEN? "Inšpektorica bi to storila še pred zaključkom preiskave. Od kod ji ta pravica in kateri zakon ji to dovoljuje"

Slovenija

"Boj za Rona bo težak, pa vendarle gremo do konca z njim in za njega," so zapisali na svojem Facebook profilu v društvu Srce za bulle, kjer se vse od tragičnega dogodka v Mengšu zavzemajo za to, da veterinarska inšpekcija ne bi usmrtila psa, ki naj bi napadel oziroma ugriznil 8-letno deklico, ta pa je na kraju umrla. Ne strinjajo se z veterinarsko inšpektorico, ki bi Rona usmrtila še pred zaključkom policijske preiskave.

Ron

"Inšpektorica, ki vodi primer, je izjavila, da je psa, ki je okusil kri, potrebno uspavati, ker mu ne gre zaupati in ona bi to storila še pred zaključkom preiskave. Od kod ji ta pravica in kateri zakon ji to dovoljuje," se sprašujejo v društvu Srce za bulle.

Spomnimo, potem ko so lastnika psa Rona, Primoža Vesa, z veterinarske inšpekcije obvestili, da bodo psa uspavali, je lastništvo predal Simonu Mihoriču, predsedniku enega najbolj aktivnih društev za živali pri nas, Srce za bulle. Ta je preko odvetniške družbe sprožil postopke za preprečitev usmrtitve. Mihorič se sprašuje:

"Kaj pa krvosledni lovski psi? Jih je potrebno uspavati, ali pač? Prav tako je njeno mnenje, da je škoda vsakega denarja za Ronovo borbo. Od kod ji pravica, da izjavi kaj takega? Ne gre za denar iz njenega žepa."

Ob tem Mihorič dodaja, da so se borili za to, da se je živali zakonsko priznalo oziroma prekvalificiralo v čuteča bitja, čeprav od takrat še nihče ni bil "normalno" kaznovan zaradi mučenja z zaporom.

"Izmeček, ki je mučil konje, je dobil družbenokoristna dela. Drugi primeri, ki jih ni malo, pa niti tega ne. Zakaj je napisan zakon, če se ga ne izvaja? V primeru Mengeš pa je treba psa po hitrem postopku uspavati, se posluževati najstrožje kazni ne glede na okoliščine in situacijo, ki se je zgodila ter ga usmrtiti še pred koncem preiskave?" sprašuje Mihorič.

Simon Mihorič

Ob tem dodaja, da bodo uporabili vsa pravna sredstva oziroma pravne poti. Ron naj bi bil zaenkrat dobro in ni agresiven, zagotovo pa bi bil po mnenju Mihoriča že mrtev, če se ne bi borili zanj. Ob tem dodaja, da je do tragedije, na žalost, privedel splet okoliščin, ki še vedno niso povsem razjasnjene:

"Pa vendar je Ron najmanj kriv za to, bil je samo kuža na svojem dvorišču, ob svoji družini, ki ga ima neizmerno rada in on njih. Za to, kar se je zgodilo, je potrebno krivca iskati drugje in nikakor ne v Ronu," zaključuje v zapisu Mihorič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  30 .03. 2021 ob  19: 53
Ker je pes okusil clovesko kri zdej pa je nevaren,to je najvecja budalascina ki sem jo kdarkoli slisal.
Sej tudi se kdo pozna kaksno zgodbo,recimo bil je postar motor se mu je zataknu na plocnik je padu in na licu mesta mrtev,dva sta se sprla eden je udaru drugega in je bil gotov.Po obrazu in glavi poteka zivcni sistem kot je tocka pri obrveh,senca pri usesih,brada itd ki so nevarne drugje ma se lahko udaris kot zelis ne bo hujsih posledic.
Mislim da je otrok nesrecno padel,ugriz prezivis kot so preziveli srfarji ugriz morskega psa.
Ma itak ni nobenih slik,kamere da bi tocno vedel kaj se je zgodilo
Nabavte si kamero ce mate psa
alfa |  30 .03. 2021 ob  15: 47
in ti zdaj zaupaj VETERINARSKI inšpektorici ali VETERINARJU ,ki naj bi ščitili živali....ah tudi tukaj v tej panogi vidim, da bo počasi zavladal samo za denar.
Koprčan |  30 .03. 2021 ob  14: 28
Potrebno je počakati poročilo. Če je pes res zgrizel ga je potrebno usmrtiti saj ni razsoden presoditi kaj je zanj grožnja. Če pa je punčka res zgolj padla ker je pes skakal in je pes ni ugriznil ga nikakor ne smejo usmrtiti brezveze.