BO PROTI MUTACIJAM KORONAVIRUSA POTREBNO POSEBNO CEPIVO? Moderna ga že testira

Svet

Ameriško farmacevtsko podjetje Moderna je v sredo sporočilo, da je začelo testiranje poskusnega cepiva proti mutacijam novega koronavirusa. Hkrati preizkušajo, ali bi morda proti novim različicam virusa zadostovalo cepljenje s tremi namesto z dvema odmerkoma cepiva. Moderna za letos napoveduje svetovno proizvodnjo 700 milijonov odmerkov cepiva.

To je 100 milijonov več, kot je znašala prejšnja napoved. Ob gradnji dodatnih proizvodnih zmogljivosti namerava Moderna v letu 2022 proizvesti 1,4 milijarde odmerkov cepiva proti covidu-19.

Od vseh mutacij novega koronavirusa najbolj skrbi južnoafriška in poskusno cepivo Moderne, ki ga bo ameriški nacionalni inštitut za zdravje preizkusil na nekaj sto prostovoljcih, je namenjeno predvsem njej.

V ZDA se je po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa z novim koronavirusom doslej okužilo 28,3 milijona ljudi. Novih okužb je bilo v sredo nekaj več kot v torek - 71.400. Do srede zvečer je umrlo 505.800 ljudi, med njimi tudi 64-letna sestra županje Washingtona Muriel Bowser. Samo v sredo so v ZDA našteli 2350 smrtnih primerov zaradi covida-19, kar je precej več kot zadnjih nekaj dni.

Največ mrtvih je v Kaliforniji (51.000), v New Yorku (47.000) in Teksasu (43.000). Ameriška vojska je pred dnevi odprla svoj prvi center za cepljenje v Los Angelesu, v sredo so odprli še po enega v New Yorku in Teksasu, prihodnji teden pa prideta na vrsto Pensilvanija in Florida. Vojska bo imela sto takih centrov po ZDA.

Predsednik ZDA Joe Biden je napovedal, da bo vlada v kratkem razdelila med Američane 25 milijonov zaščitnih mask, ki so bile izdelane v ZDA. Biden državljane prosi, naj nosijo maske, zaukazal pa jih je na vseh območjih, za katera je pristojna zvezna vlada.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija