BO PREDLOG NOVELE ZAKONA USTAVIL VLADANJE Z ODLOKI? Poklukar bi ga raje nadgrajeval po koncu epidemije

Slovenija

Nepovezani poslanci so danes v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, kot so ga pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije. Kot je poudaril predsednik DZ Igor Zorčič ocenjujejo, da gre za dober zakon, ki pomeni konec vladanja z odloki, ki so v nasprotju z ustavo. Kot je potrdil minister za zdravje Janez Poklukar, na ministrstvu za zdravje še preučujejo predlog novele zakona o nalezljivih boleznih. Izrazil pa je dvom ali je napeti predvolilni čas primerno obdobje za posodobitev zakona in prebivalce pozval, da sledijo že uveljavljenim priporočilom stroke.

Igor Zorčič

Rešitve, ki jih prinaša predlog novele zakona, so po Zorčičevih besedah drugačne, kot jih predvideva obstoječi zakon o nalezljivih boleznih, ki ga je v pomembnem delu razveljavilo tudi ustavno sodišče in DZ naročilo, da zakon popravi in vanj implementira ustavno določbo, kar pa se do zdaj ni zgodilo.

Nepovezani poslanci zato ocenjujejo, da je predlog novele zakona dovolj dober, da se ne bo vedno znova ponavljala zgodba z ustavno razveljavitvijo posameznih vladnih odlokov. Predlog novele zakona tako prinaša boljšo normativno podlago za upravljanje z epidemijo covida-19, je prepričan Zorčič.

Janja Sluga

Kot je poudarila vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga, je zanje bistveno, da je predlog zakona pripravila stroka in da ta odgovarja na vprašanja, ki jih je izpostavilo ustavno sodišče. Po njenih besedah je to priložnost, da "omejimo protiustavno stanje in omejimo vlado pri njenih rabotah z odloki". Kot bistveno v poslanski skupini ocenjujejo tudi, da DZ začne sprejemati in upoštevati iniciative civilne družbe.

Nepovezani poslanec Jurij Lep je ob tem ocenil, da bi prav zato vse parlamentarne stranke morale podpreti tak predlog zakona. "Želimo, da spoznamo, da brez zakonodajnega telesa v naši državi ne bo reda. Delovati z odloki, tudi če ni izrednih razmer je nelegalno, nelegitimno in krivično do vseh nas," je poudaril.

Jurij Lep

Pod predlog zakona bodo sicer svoje podpise prispevali zgolj nepovezani poslanci, ki predlagajo obravnavo zakona po skrajšanem postopku. Zorčič ob tem upa, da glede na to, da je več poslanskih skupin izrazilo podporo predlogu zakona, bodo te podprle tudi "vse nadaljnje dogajanje z zakonom". Je pa ob tem izrazil še presenečenje, da se več poslanskih skupin ni odločilo prispevati podpisov ob vložitvi zakona v parlamentarni postopek, saj gre za zakon, ki ga podpira tudi civilna družba.

Kot je še pojasnil, so sicer podporo napovedali v delu opozicije, medtem ko so v koaliciji nekoliko bolj zadržani. A po Zorčičevih besedah še vedno potekajo pogovori s Pravno mrežo za varstvo demokracije, zato upa, da bo zakon v takšni obliki, kot je zdaj, v nadaljevanju dobil še dodatno podporo.

Predlog ni med najbolj priljubljenimi, saj da ne prinaša političnih točk

Ob tem je še napovedal, da bodo v času sprejemanja zakona tudi ves čas v stiku s pisci predloga zakona in bodo, v kolikor bi se zakon poskušalo močno vsebinsko spremeniti z vloženimi dopolnili, na to opozorili in takšnemu spreminjanju predloga novele zakona nasprotovali.

V nekaterih poslanskih skupinah naj bi bilo sicer tudi slišati, da predlog zakona ni med najbolj priljubljenimi, saj naj ne bi prinašal političnih točk. A po Zorčičevih besedah tisti, ki pravijo, da je zakon potencialno nepriljubljen, niso ponudili nobene druge rešitve. Sluga pa je ob tem poudarila, da so se odločili, da zakon vložijo v parlamentarni postopek zato, ker je tako prav.

Predlog novele zakona, ki so ga pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, med drugim določa, kdaj oziroma pod kakšnimi pogoji se lahko sprejemajo ukrepi na podlagi 39. člena zakona o nalezljivih boleznih, opredeljuje namene, vrste in obseg ukrepov, pogoje in postopek za uvedbo ter podaljševanje veljavnosti ukrepov in njihovo maksimalno trajanje.

Poklukar dvomi, da je predvolilni čas primeren za posodobitev zakona

Poklukar je izrazil prepričanje, da je epidemiološka situacija v državi trenutno obvladljiva, v primeru da ljudje dosledno upoštevajo in sledijo že uveljavljenim priporočilom stroke, in izrazil dvom ali je razgreti predvolilni čas primerno obdobje za posodobitev zakona.

Janez Poklukar

"Ključno pa je, da se držimo priporočil stroke, tako kot pri poti na Triglav seveda ni nihče napisal odloka ali zakona, da se je treba držati jeklenice, če hočemo uspešno in zdravo doseči vrh Triglava, vendarle to iz dneva v dan vsi skupaj počnemo," je dejal minister.

Dodal je še, da bo zakon o nalezljivih boleznih enkrat potreboval takšno ali drugačno spremembo in nadgradnjo, saj je bil pisan pred 25 leti. Izrazil je prepričanje, da bo za to primeren čas po koncu epidemije covida-19, saj bo morda razmišljanje o zakonu takrat drugačno, kot je danes.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija