BO PO BANDELLIJU ODLETEL ŠE KULTURNI MINISTER? Obtožbe zaradi mobinga in samomora zaposlenega so hude!

Slovenija

Po mnenju nekaterih strank so očitki ministru za kulturo Dejanu Prešičku glede mobinga in zlorabe položaja precej hudi in resni. Če jih ne bo ustrezno pojasnil in se izkažejo za resnične, bi po njihovem mnenju minister iz vrst SD moral zapustiti položaj oz. mora ukrepati premier Marjan Šarec, ki je sicer od Prešička že zahteval pojasnila. Predsednik SD Dejan Židan se je odzval na obtožbe. Minister je naredil napako, ker je omogočil, da so v službenem avtu prevažali inštrumente, je dejal in dodal: "Če bo premier ocenil, da je to napaka, zaradi katere mora zapustiti ministrsko mesto, bo to naredil, SD pa bo odločitev spoštovala."

V zadnjih dneh v javnosti odmevajo očitki ministru za kulturo Prešičku in njegovemu državnemu sekretarju Janu Škobernetu o domnevnem šikaniranju na delovnem mestu. Pri Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) so premierja Šarca v pismu pozvali k razjasnitvi okoliščin in ukrepanju v primeru samomora uslužbenca ministrstva za kulturo. Šarec se je z ministrom sestal že v torek ter ga tudi pozval, da se opredeli do navedb iz pisma sindikata Glosa in uslužbencev ministrstva. Sum kaznivega dejanja preiskuje tudi policija.

Prešiček, ki vse očitke zavrača, se je srečal s sindikatom Glosa. "Iskreno sem jih vprašal, kaj je tisto, kar sem naredil narobe, če je kje moja krivda, ki vseeno smatram, da je ni, da nisem nič takšnega storil," je za TV Slovenija povedal minister. Napovedal je še, da bodo organizirali zbor delavcev - neuradno v ponedeljek -, na katerem naj bi "vzpostavili dialog", da si povedo, "kaj se je dogajalo in zakaj je prišlo do tega tragičnega dogodka". Poleg domnevnega šikaniranja v medijih odzvanjajo tudi očitki, da je minister službeni avto uporabljal v zasebne namene. V avtu naj bi prevažal glasbene inštrumente, nekateri so mu očitali tudi prevažanje družinskih članov. Prešiček naj bi pisno pojasnilo Šarcu predal v četrtek.

Za nekatere stranke pa so očitki precej hudi. Prvak DeSUS Karl Erjavec meni, da je zadevo treba raziskati, predsednik vlade pa se bo glede na ugotovitve odločil, kako naprej. Če vse drži, kar je prišlo v javnost, potem za takšnega ministra v vladi ni več prostora, je dodal predsednik DeSUS.

Tudi v SMC po besedah vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča ocenjujejo, da so očitki ministru precej hudi. Zorčič upa, da bo minister Šarcu znal pojasniti, kaj se je dogajalo in kateri od očitkov držijo. "Če bodo odgovori zadovoljivi, bomo razumeli, da minister ostane. Če ne, pa bomo glede na očitke tudi razumeli, da mora oditi," je v izjavi v DZ dejal Zorčič in poudaril, da je del politike SMC glede delovnih razmerij tudi odprava šikaniranja na delovnem mestu.

"Ne bi bili vzgled, če bi na tako pomembnem delovnem mestu, kot je kulturno ministrstvo, dovolili šikaniranje in si zaprli oči," je opozoril Zorčič. Presoja glede zlorabe položaja pa je po njegovem mnenju v rokah premierja.

Iz največje stranke so sporočili le, da v SDS vlade Marjana Šarca niso podprli, torej niso glasovali niti za to, da položaj ministra za kulturo prevzame Prešiček.

V Levici po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca menijo, da se mora zadeva čim prej razjasniti. "Mobing in šikaniranje na delovnem mestu sta absolutno nesprejemljiva. Če gre za takšen primer, je odgovornost predsednika vlade, da ukrepa," je dejal Vatovec in ocenil, da so obtožbe resne.

Če trditve sindikata in zaposlenih na ministrstvu držijo, je po mnenju poslanke NSi Ive Dimic stanje na ministrstvu zaskrbljujoče. Opozorila je, da gre za odgovornost najvišjih funkcionarjev in poudarila, da je treba znati prevzemati objektivno in subjektivno odgovornost tudi na najvišji ravni.

Po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča pa prevažanje družinskih članov v službenem avtomobilu ni nič spornega oz. je tisti, ki meni, da je to zloraba, "navaden socialistični tepec". Tudi očitki glede mobinga se mu zdijo nesmiselni.

Židan: mora jih dobiti po prstih

Predsednik SD Židan je v izjavi za medije izrazil sožalje ob smrti uslužbenca ministrstva za kulturo. Kot je dejal, bodo naredili vse, da se razišče dogajanje, "da se ugotovijo dejanske razmere" in da bodo zadeve primerno sankcionirane.

Židan je priznal, da je Prešiček naredil napako, in sicer ker je "omogočil, da so bili devetkrat inštrumenti z ministrstva pripeljani na njegov konservatorij". Zaradi te napake "jih mora dobiti po prstih", je poudaril. In če je to napaka, zaradi katere bo moral odstopiti s položaja, bodo takšno premierjevo odločitev v SD spoštovali, je dejal.

Prešička, odkar je na položaju, ni nihče na ministrstvu prijavil zaradi mobinga. Tako so STA sporočili z ministrstva za kulturo, kjer se sklicujejo na informacije svetovalke za pomoč ter informiranje. V preteklosti, leta 2017, je bilo prijav glede mobinga na delovnem mestu 74, ko je bil minister za kulturo Tone Peršak. Kot je razvidno z grafičnega prikaza prijav mobinga na ministrstvu za kulturo za zadnja štiri leta, ki so ga posredovali, je število prijav od leta 2014, ko jih je bilo manj kot deset, do leta 2017 strmo naraslo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija