BO PEŠPOT MED FIESO IN PIRANOM SPLOH KDAJ VARNA? Občina bo letos končno namestila varovalne mreže

Piran

Kot smo že poročali, je pešpot med Piranom in Fieso ponovno zaprta. O tem je na družbenem omrežju Facebook obvestilo Okolje Piran, saj da obstaja resna nevarnost dodatnega podora kamnin in slabo utrjenih dreves z vrha klifne stene v naslednjih dneh. Na terenu je strokoven ogled opravil tudi geomehanik. Kdaj pa bo pot ponovno odprta?

"Geomehanik je ugotovil, da je potrebno odstraniti posledice plazenja, kar so predstavljala v naravi nevarno nagnjena drevesa in drseči material," nam je pojasnil poveljnik Civilne zaščite Občine Piran Robert Zirnstein.

Kot nam je razložil, tokrat poti niso sanirali, temveč je šlo za "interventno odstranitev plazu". "Dela so se začela pred dobrim tednom dni, njihova glavnina je že opravljena," pojasnjuje.

Kot pravi, bo pot kmalu tudi ponovno odprta, "predvidoma v prihodnjih dneh". Interventna odstranitev v veliki meri zaključena, potekala pa je "gladko in hitro", je še dodal. 

Ob tem dodaja, da je piranska občina "že v letu 2019 izvedla sanacijo omenjene poti v višini 133.000 evrov plus DDV". Pri tem je bil po njegovih besedah zajeten del sredstev namenjen za gradbena dela na razgledni ploščadi in sprehajalni poti, kjer so bila dela izvedena z bloki iz lokalnega peščenjaka.

Je pešpot zdaj bolj varna?

"Hkrati se je izvedlo čiščenje skal in višinska dela na klifu, s katerega je bilo odstranjeno približno 100 kubičnih metrov potencialno nevarnega kamenja in skal," pojasnjuje in opozarja, da "to še ne pomeni, da je klif za sprehajalce varen".

"Zaradi naravnih procesov, ki potekajo na klifu, bo namreč krušenje kamenja in skal na tem delu slovenske obale vedno aktualno in prisotno. Pot bo še vedno uporabna na lastno odgovornost," je pojasnil Zirnstein.

Kot pravi pa bo Občina Piran v letošnjem letu s sanacijo nadaljevala, "saj bo najbolj nevarne dele klifa lokalno zaščitila z varovalnimi mrežami. Nujnost teh del se kaže v nedavnem plazu in stalnemu krušenju kamenin s klifa, kot posledice naravnih pojavov". 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija