BO OBALA DOBILA PRVO MONTESSORI ŠOLO? Iniciativa staršev meni, da je Koper prava lokacija

Koper

Iniciativa staršev, ki si želijo ustanoviti prvo Montessori šolo na Obali, priznano s strani ministrstva za šolstvo, je na Mestno občino Koper (MOK) naslovila pobudo za ustanovitev nove osnovne šole. "Menimo, da je Koper kot največje mesto na Obali ter izobraževalno središče prava lokacija za takšno šolo," so zapisali v svojem predlogu.

"Montessori šola spodbuja celostni razvoj otroka in je pomembna alternativa javni osnovni šoli. Prav v vseh slovenskih regijah so otrokom na voljo alternativne šole in želimo si, da svojo prvo dobi tudi Obala. S skupnimi močmi si želimo doseči, da Koper postane kakovostno izobraževalno središče, ki bo otrokom nudilo ne le enega, temveč več pedagoških pristopov, ki se bodo prilagajali dejstvu, da so tudi naši otroci zelo raznoliki," so v svojem predlogu zapisali starši, ki želijo ustanoviti prvo Montessori šolo na Obali, priznano s strani ministrstva za šolstvo

Menijo, da na Obali ni na voljo alternative javnemu šolstvu, kar pomeni, da starši nimajo nobene možnosti izbire, v katero šolo vpisati svojega otroka. "Na Obali je mnogo Montessori vrtcev, žal pa otroci svojega šolanja v tej smeri ne morejo nadaljevati," poudarjajo.

Vse več je otrok, ki se v javni šoli kot posamezniki ne zmorejo uspešno razvijati. "Otrokom želimo ponuditi okolje, v katerem se bodo lahko celostno razvijali in verjamemo, da je Montessori pedagogika tista, ki otrokom to omogoča," navajajo in predlagajo, naj MOK v svojih prostorih vzpostavi ustrezne pogoje za izvajanje Montessori programa osnovne šole. To pomeni poleg prostorov tudi Montessori učne pripomočke in drugo šolsko opremo.

Kot so še zapisali v svoji pobudi, bi s prvo Montessori osnovno šolo na Obali otroci dobili možnost učenja "na njim bolj prijazen način".

Biografije. Vedno zanimivo branje❤️

Posted by Montessori Obala on Thursday 14 September 2023

Pedagogika Montessori, ki jo je v začetku 20. stoletja razvila dr. Maria Montessori, je v slovenskem izobraževalnem sistemu že dalj časa prisotna in zelo priljubljena, saj spodbuja notranjo motivacijo otroka, samostojno in prostovoljno izbiro dela in oblikovanje skupin, v katerih ustvarjajo in se učijo, pomembno vlogo pa igra tudi dobra organizacija, red in notranja disciplina. Poudarek ni toliko na količini faktografskega znanja, kot je v klasični osnovni šoli, temveč v pridobivanju spretnosti, kot so samostojnost presojanja, raziskovanje in reševanje problemov, zato po nekaterih raziskavah 'montessori otroci' dosegajo na splošno zelo visoke dosežke.

V Sloveniji deluje danes več kot dvajset Montessori vrtcev, po tej metodi delujeta tudi dve osnovni šoli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  29 .05. 2024 ob  15: 14
-2
Vre ku je biu moj nipote mikin se je tu šrajalo inu ponjer usa ta leta neč od tega anka zdej ne bo neč. Šolniki so taprvi ki se bunjo proti ma prou na uso forco. Oni nečejo konkurence inu bašta! Ne bojo pustili da pride leti pr nas do ene take šule nanka per sonjo. E qui comando io e questa e`casa mia e tu via via