BO NA AMERIŠKIH VOLITVAH SPET OMENJENA SLOVENIJA? Klobucharjeva potrdila razmišljanje o predsedniški kandidaturi

Svet

Ameriška demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar je v torek na enem od svojih sedaj že rednih nastopov na ameriški liberalni televiziji MSNBC ponovno potrdila, da razmišlja, da bi se leta 2020 podala v predsedniško tekmo. Klobucharjeva je sicer del poplave možnih demokratskih nasprotnikov Donaldu Trumpu.

Nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden se je pošalil ali pa mislil resno, ko je v pogovoru med predstavitvijo knjige na univerzi Montana zatrdil, da se ima za najbolj kvalificirano osebo v ZDA za položaj predsednika. "Vprašanja, s katerimi se soočamo, so vprašanja, s katerimi se ukvarjam že vse življenje," je dejal 76-letni Biden, ki bi leta 2020 seveda podrl starostni rekord za predsedniškega kandidata. Dodal je, da se bo odločil v naslednjih dveh mesecih.

Klobucharjeva bi bila ustrezna kandidatka z vidika, da prihaja iz Minnesote, ki leži v regiji Srednjega zahoda in ta regija bo verjetno odločilna za zmago. Skrajni zahod in severovzhod ZDA sta skoraj povsem demokratska, jug je docela republikanski. Srednji zahod se lahko obrne v eno ali drugo smer. Klobucharjeva zato ne zamudi priložnosti za nastope na ameriških televizijah, najpogosteje pa jo vidijo Američani na MSNBC.

Možen kandidat je tudi temnopolti senator iz New Jerseyja Corey Booker, demokrati pa vse bolj omenjajo tudi Beta O'Rourka iz Teksasa, ki je novembra na vmesnih volitvah izgubil senatno tekmo proti republikancu Tedu Cruzu, vendar dovolj tesno, da ga resno omenjajo za predsedniško tekmo.

Omenjena imena trenutno najbolj izstopajo, nato pa jim sledi povodenj drugih, kot so senator iz Ohia Sherrod Brown, senatorka iz Kalifornije Kamala Harris, televizijska zvezda Oprah Winfrey, nekdanji pravosodni minister Eric Holder, guverner New Yorka Andrew Cuomo, nekdanji guverner Virginije Terry McAuliffe, senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren in senator iz Vermonta Bernard Sanders. Niti Hillary Clinton še ni priznala, da je po dveh neuspešnih kandidaturah za prvo predsednico ZDA, vključno s porazom proti kandidatu, kot je Trump, sedaj že res čas za upokojitev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija