BO MNZ VENDARLE USPELO NABAVITI NOV POLICIJSKI ČOLN? Zbirajo ponudbe, rok bo kratek

Koper

Po neuspešnem javnem naročilu za nakup in dobavo policijskega patruljnega čolna je ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) povabilo k oddaji ponudb za javno naročilo po postopku s pogajanji brez predhodne objave. Rok za predložitev ponudb bo kratek, saj skladno z zakonskimi določili zahteve naročnika ostajajo enake oz. se bistveno ne smejo spremeniti.

Naročnik bo z izbranim ponudnikom sklenil pogodbo po pravnomočnosti naročnikove odločitve v zvezi z oddajo naročila, če bo naročnik uspešno oddal naročilo, so še pojasnili na notranjem ministrstvu.

Že pred časom je MNZ na portalu Enaročanje objavil odločitev, da javnega naročila za nakup in dobavo policijskega čolna ne odda. Kot izhaja iz objave na omenjenem portalu, sta na javno naročilo prispeli dve ponudbi. Italijanska družba Ferretti je oddala ponudbo v višini slabih dveh milijonov evrov z DDV, skupna ponudba ljubljanske družbe Imexa in finske Marine Alutech Oy Ab pa je znašala nekaj več kot tri milijone evrov z DDV.2

Pri pregledu dodatnih pojasnil in dopolnitev pa je naročnik ugotovil, da ponudba družbe Ferretti ne ustreza naročnikovim zahtevam v celoti, zato so jo kot nedopustno izločili iz nadaljnjega postopka. Tudi pri ponudbi Imexe in finske družbe je naročnik ugotovil določene nejasnosti, pomanjkljivosti in napake ter ponudbo prav tako kot nedopustno izključil iz nadaljnjega postopka. Kot so za naš portal pojasnili na MNZ, je bila ponudba slovensko-finske naveze previsoka, Italijani pa so predložili nepopolno tehnično dokumentacijo. To so sicer nato dopolnili, a je ministrstvo na podlagi tega ugotovilo, da ponujeni čoln ne ustreza njihovim zahtevam.

Na MNZ so že takrat pojasnili, da bodo k oddaji ponudbe v postopku s pogajanji povabili oba ponudnika, ki sta oddala svojo ponudbo v predhodno neuspešno izvedenem odprtem postopku.

Na notranjem ministrstvu se vse od leta 2020 neuspešno trudijo nadomestiti patruljni čoln P-111, ki so ga upokojili novembra lani. Kot je ob slovesnosti v čast najstarejšemu slovenskemu policijskemu čolnu novembra lani dejal notranji minister Aleš Hojs, so izgubili mesece v neuspešnih dogovorih z italijanskimi oblastmi.

Na Generalni policijski upravi so tedaj pojasnili, da policija vseskozi opravlja zakonsko določene naloge na morju, večino pa opravi z devetmetrskima gumenjakoma P-08 in P-16.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  05 .04. 2022 ob  15: 44
@ziga, Hojs se boji, da bo po volitvah ostal brez provizije.
ZigaZois |  05 .04. 2022 ob  14: 29
Saj nima več nobenega smisla nabavljat pred volitvami. Če ostane ta šef vlade, se bo v naslednjem mandatu zmenil, da Hrvaška policija čuva njihove ribiče v našem morju. Naših pa tako ali tako ne bo več.