BO MEIRA HOT NOVA PRAVOSODNA MINISTRICA? Na seznamu SD tudi odvetnik iz Lucije

Slovenija

Premier Robert Golob in predstavniki SD trenutno na sestanku usklajujejo možna imena za kandidata za novega ministra za pravosodje. Na mizi naj bi bilo več imen, med tistimi, ki jih je prispevala SD, tudi ime aktualne podpredsednice DZ Meire Hot. Je pa na drugi del sestanka prišla tudi državna sekretarka Andreja Katič, ki se jo tudi omenja kot možno kandidatko.

Robert Golob in Meira Hot

Po odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, s katerim se je DZ seznanil 16. februarja, se namreč danes izteče rok, do katerega mora premier Golob bodisi v DZ poslati ime novega ministrskega kandidata oz. kandidatke bodisi sporočiti, da bo vodenje ministrstva začasno prevzel sam ali to nalogo poveril komu od ministrov.

S koalicijsko SD, v kvoto katere sodi ministrstvo za pravosodje, so se sicer dogovorili, da bo začasno vodenje ministrstva prevzel predsednik vlade sam. A kot kaže, je cilj čim prej najti novega kandidata, ki bi zasedel ministrsko funkcijo. Ob uspešnih pogovorih s SD bi torej lahko še danes v DZ poslal ime kandidata oz. kandidatke za novega ministra ali ministrico.

Po prvem delu sestanka sta vladno poslopje brez komentarja zapustila Matevž Frangež, ki začasno opravlja delo glavnega tajnika SD, in minister za gospodarstvo iz vrst SD Matjaž Han. Se je pa Frangež nato vrnil v družbi Katičeve, ki je v preteklosti ministrstvo za pravosodje že vodila. Katič je še pred sejo vlade novinarjem sicer povedala, da soglasja za ministrsko kandidaturo ni dala. A kot kaže ni izključeno, da se je to v vmesnem času spremenilo.

N1 sicer poroča, da bodo Socialni demokrati premierju predstavili kratek seznam kandidatov, na katerem naj bi bili le dve imeni: Meira Hot, poslanka in podpredsednica SD, in Marko Butinar, odvetnik iz Lucije, ki doslej širši javnosti ni bil znan. Za Katičevo naj bi sicer navijal dobršen del stranke.  

V SD naj bi bilo sicer slišati, da je edina resna kandidatka Hotova, najverjetneje pa je, da bo Golob danes državni zbor obvestil o začasni rešitvi. To pomeni, da bo vodenje za največ tri mesece prevzel sam ali ga dodelil komu drugemu iz ministrske ekipe, navaja N1.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  26 .02. 2024 ob  22: 08
maybe she was too HOTT for that rule !?