BO MATOZ NADZORNIK LUKE KOPER? Predlagal naj bi ga SDH, ki hoče tudi višje dividende

Koper

SDH je na vodstvo Luke Koper naslovil nasprotni predlog k sklicu skupščine, po katerem bi za dividende namenili 15,96 milijona evrov oz. 1,14 evra bruto na delnico. Na podlagi izboljševanja epidemioloških razmer in napovedi gospodarske rasti v prihodnjih letih namreč SDH ocenjuje, da višje dividende ne bodo ogrozile finančne stabilnosti Luke.

Delničarji Luke Koper bodo o porabi lanskega bilančnega dobička, ki je znašal 30,64 milijona evrov, odločali na skupščini, ki bo 29. junija.

Uprava in nadzorni svet predlagata, da podjetje za izplačilo dividend nameni 14 milijonov evrov. Dividenda bi tako znašala en evro bruto na navadno delnico oz. sedem centov več kot leto prej. Preostanek od skupaj 30,64 milijona evrov lanskega bilančnega dobička bi ostal nerazporejen.

Slovenski državni holding (SDH) medtem predlaga, da se za izplačilo dividend nameni 15,96 milijona evrov oz. 1,14 evra bruto na delnico. Preostanek bilančnega dobička v znesku 14,68 milijona pa bi po predlogu SDH ostal nerazporejen.

Kot so pojasnili v SDH, je kljub temu, da je imela epidemija lani močan vpliv na gospodarstva po vsem svetu, Luka Koper ves čas nemoteno poslovala in opravljala svoje storitve pretovora ter kljub zmernemu padcu prihodkov presegla načrtovani čisti poslovni izid. Poleg tega je družba ob koncu leta 2020 izkazovala razmeroma nizko stopnjo zadolženosti.

"Na podlagi izboljševanj epidemioloških razmer in relativno visokih napovedi gospodarske rasti v prihodnjih dveh letih SDH ocenjuje, da izplačilo višje dividende ne more ogroziti finančne stabilnosti družbe, prav tako ne njenih načrtovanih investicij," so še utemeljili nasprotni predlog.

Upravo Luke Koper SDH poziva, naj njegov nasprotni predlog uvrsti na glasovanje pred predloge uprave in nadzornega sveta ter pred nasprotnimi predlogi drugih delničarjev.

Država je sicer imetnica 7,14 milijona delnic Luke, ki predstavljajo 51 odstotkov njenega osnovnega kapitala, SDH pa je imetnik okoli 1,56 milijona delnic oz. 11,13 odstotka osnovnega kapitala Luke. Nasprotni predlog je SDH vložil v svojem imenu in za račun države.

Višje dividende so predlagali tudi v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD). To bi za dividende namenilo 19,6 milijona evrov oz. 1,40 evra bruto na delnico. Kot so v četrtek zapisali v sporočilu za javnost, se nanje obračajo številni delničarji Luke Koper, ki upravičeno pričakujejo ustrezen dividendni donos iz naslova svoje naložbe. Hkrati večina opozarja, da so pod aktualnim poslovodstvom dividende vsako leto nižje.

Slovenski državni holding (SDH) z dopolnitvijo dnevnega reda za skupščino delničarjev Luke Koper je med drugim predlagal, da se v nadzorni svet Luke Koper imenuje koprskega odvetnika Francija Matoza. Poleg Matoza naj bi predlagali še Andreja Koprivca, Božidarja Godnjavca (sekretar na infrastruktrnem ministrstvu), Nevenko Črešnar Pergar in Rada Antolovića, nadzorniki Luke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  22 .05. 2021 ob  21: 57
Ta karikatura od osebe na račun SDSa naj bi bil nadzornik Luke? Ta svet je sel v pm
I know |  22 .05. 2021 ob  09: 22
Francesco...La bellezza di uno splendido fiore.
ne, da je lep...Je lep u p....u maternu.
kokodek |  22 .05. 2021 ob  07: 24
kdo še ni bil v Luki jQuery1123005645497366937935_1621661011102??
joe jaxson |  21 .05. 2021 ob  20: 17
17
ekipa škifotov napreduje dokler in kamor se še da, ker je konec "vladavine najbolj uspešne vlade" blizu - pol bodo ob zamenjavi itak vsi dobili lepe odpravnine na račun davkoplačevalcev