BO KOPRSKA BANKA POSTALA LE SPOMIN? Ponos Obale, ki ga je 'trojček' prodal Italijanom

Koper

Potem ko je Banka Koper z lanskoletno menjavo imena odšla v zgodovino, se številni bojijo, da bo celotna banka za Koper in Primorsko kmalu postala le še spomin. Ob novici, da okoli petino zaposlenih kmalu čakajo dnevne migracije v Ljubljano, so vse glasnejše govorice, da se bo prej ali slej to zgodilo tudi s preostalimi. Medtem ko so zaposleni v negotovosti, se spomnimo, kako je sploh prišlo do prodaje nekdanje Banke Koper.

Banka Koper nekoč in danes ...

Vse se je začelo v letu 2001, ko so takrat največje lastnice banke, stebri koprskega gospodarstvaLuka Koper, Intereuropa ter Istrabenz –, sklenile dogovor s torinsko bančno skupino SanPaolo IMI o postopni prodaji deležev. Skupno so takrat imele v lasti 82,85 odstotkov banke.

Za prodajo so se po pisanju medijev odločili v pripravah na spremembe, ki jih je prinašala privatizacija in konsolidacija bank. Pri tem so se odločili za vstop tujega kapitala v banko, ki naj bi skladno s pogovori s kupcem dopuščal ohranitev domačega vpliva. Druga možnost je bila vključitev v eno od domačih bank, tretja pa glede na velikost in razmere na evropskem trgu preoblikovanje v hranilnico.

Italijanska banka je za nakup ponudila 2,5-kratnik knjigovodske vrednosti delnice, medtem ko je NLB, ki se je tudi potegovala za nakup, sprva ponudila le 70 odstotkov knjigovodske vrednosti delnice. Kljub kasnejšemu dvigu cene in tudi precejšnji nenaklonjenosti javnosti prodaji Italijanom so bili 'zmagovalci' tujci.

Prodajalski 'trojček' Jože Kranjc, Bruno Korelič in Janko Kosmina (na levi) in dolgoletni direktor banke Vojko Čok

Korelič, Kosmina in Kranjc so se odločili za Italijane

Koprski trojček – Luka Koper z Brunom Koreličem na čelu (32,39-odstotni delež), Istrabenz z Jankom Kosmino (29,86-odstotni delež) ter Intereuropa z Jožetom Kranjcem (20-odstotni delež) – je tako Italijanom najprej prodal skupno 52 odstotkov delnic. Po objavi prevzemne ponudbe, ki se je iztekla februarja 2002, je torinska banka postala lastnica dobrih 62 odstotkov Banke Koper.

Naslednji korak za še večji umik iz domače banke je t. i. koprski trojček storil leta 2007, ko so tedaj že združeni skupini Intesa Sanpaolo, pravni naslednici SanPaolo IMI, prodali nov paket delnic in obdržali le po 1,67 odstotka delnic. S tem so obdržali petodstotni delež, ki je po delničarskem sporazumu, podpisanem ob vstopu banke Sanpaolo IMI v Banko Koper, zagotavljal, da se sedeža in imena banke ne sme spreminjati brez soglasja manjših delničarjev.

Giancarlo Miranda je bil drugi tuji šef v Kopru.

Prodajo drugega paketa delnic so pojasnjevali z ugodno ceno za delnico, kupnino naj bi porabili za naložbe. Decembra 2008 pa so skladno z medsebojnim dogovorom Luka Koper, Istrabenz in Intereuropa italijanski bančni skupini Intesa Sanpaolo prodali še vsak svoj 1,67-odstotni delež in se tako popolnoma umaknili iz koprske banke.

Ko je Intesa Sanpaolo postala skoraj 100-odstotna lastnica banke, pa so se začele tudi kadrovske spremembe. Dolgoletnega direktorja Vojka Čoka je na čelu banke zamenjal Italijan Ezio Salvai.

Leta 2011 je vodenje banke prevzel Giancarlo Miranda, ki je v Kopru ostal vse do lanskega leta. Še pred njim se je poslovilo ime Banka Koper, saj je v začetku lanskega leta na vrhu stavbe na Pristaniški 14 zasvetil napis Intesa Sanpaolo Bank. "Iz Kopra se podajamo na novo potovanje naproti širši prepoznavnosti naše banke na slovenskem trgu," je takrat dejal Miranda.

Tako so spremembo imena lani 'ocenili' naši bralci.

Najprej je odšlo ime ...

Jeseni, ko je Mirando zamenjal Jozef Kausich, pa se je med zaposlenimi začela širiti zaskrbljenost, da se bo iz Kopra 'podalo na pot še kaj'. Njihove bojazni glede zaposlitve se, kot kaže, uresničujejo, saj po podatkih sindikata, o čemer smo pisali včeraj, vsaj 80 zaposlenih kmalu čaka selitev v Ljubljano. Predstavnica hišnega sindikata Nada Zavrtanik nam je dodatna pojasnila obljubila v kratkem, obrnili pa smo se tudi na vodstvo banke.

Bodo prodali stavbo?

Zanimajo nas razlogi za selitev, kaj bo z zaposlenimi in ali je kaj resnice v govoricah, da v kratkem načrtujejo prodajo stavbe v Kopru, kjer naj bi ostala le manjša poslovna enota, ter popolno selitev v Ljubljano. Na njihov odziv prav tako še čakamo.

Deli novico:

Pika |  09 .06. 2018 ob  22: 06
Evo še ena naša cvetka.....VIR:Slovenski Utrip

Ruska Sberbank postala 40-odstotna lastnica Agrokorja in to skupaj z Mercatorjem

Hrvaški trgovski koncern Agrokor je konec leta 2017 brez Mercatorja imel 5,3 milijarde evrov dolgov in če k temu prištejemo tudi dolg Mercatorja in neplačene račune ter obračunane obresti se dolg koncerna približuje 8 milijardam!

Največji posojilodajalec ruska Sberbank je kot kaže sedaj končno uspela preoblikovati terjatve v znesku nekaj več kot milijardo evrov v lastništvo - in postala 40-odstotna lastnica vseh nepremičnih Agrokorja, vključno z Mercatorjem.
Slovenska naivna zgodba, da je Mercator naš je tako skoraj končana!
Dani |  08 .06. 2018 ob  17: 57
Ma kaj te tajkune pokvarjene briga za navadne delavce. Samo, da si bašejo denar v svoje žepe. Ostali pa ko vas j...
Vsi delavci v sloveniji bi se morali upreti tajkunskim lopovom in jih pometat v morje.
Bodo prodali stavbo? |  08 .06. 2018 ob  12: 01
Odgovor: jo prodajajo, žal.
jurij |  08 .06. 2018 ob  09: 27
hvala bogu ,da so bili pametni in so jo pravočasno prodali.
Upam |  08 .06. 2018 ob  09: 09
da Italijani čim prej kupijo celo Istro, da se rešimo žabarskih in njim podložnih banditov!
Banka |  08 .06. 2018 ob  08: 54
Treba zapreti te mafijozote.
flopka |  08 .06. 2018 ob  08: 50
OD VSEGA ZAČETKA JE BILO JASNO, DA BO BANKA UGASNILA.
Opazovalec |  08 .06. 2018 ob  07: 47
Banka je privat in lahko delajo kar čejo .,vsaj nismo porabili milijone za dokapitalizacije .
Kaj zdaj ko ste zrušili Matiča vidim da v luki vse štima ?

http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/sporne-poslovne-prakse-luskih-gazd-se-nadaljujejo-delavcu-grozi-rubez-ce-gazdo-zapusti/457042
Xxx |  08 .06. 2018 ob  07: 07
Samo poglejmo, kakšno je stanje bank v državni lasti. Pokradli so milijarde in dokapitalizirali smo jih davkoplačevalci. Poleg tega ne bo škodilo, če malo prevetrijo kader banke Koper, ker nekateri so res za nič
vse prodano |  08 .06. 2018 ob  04: 57
11
Istrabenza skoraj ni več, Interevropo prodajajo banke, Luka Kp si je komaj opomogla in to vse od časa Janševe vlade! Bavčar, Lovšin in Časar.
pimplc |  08 .06. 2018 ob  01: 53
zivel kapitalizem... ne vidim razloga za komentarje... samo ne vem zakaj me lupijo 10eur za nakazilo iz tujine... to bom vprasal. cene menjam banko.
Caramela |  08 .06. 2018 ob  01: 19
Prodali smo tudi dušo....iz Istre je po diktatu Ljubljane nastala obala.Ovce ste.
1