BO JANŠI USPELO SESTAVITI NOVO VLADO? S pogovori zadovoljni tako v SMC kot DeSUS

Slovenija

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je ob odhodu s pogovora s prvakom SDS Janezom Janšo glede morebitnega oblikovanja nove vlade povedal, da so se odzvali povabilu, pogovori so bili konstruktivni in jih bodo najverjetneje nadaljevali. Več ni razkril. Tudi predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je po pogovoru z Janšo medijem povedala, da so pripravljeni nadaljevati pogovore o sestavi morebitne nove koalicije, če bodo na to pripravljene tudi večje stranke. Pogovori za morebitno oblikovanje nove koalicije se bodo nadaljevali prihodnji teden, so sporočili iz SDS. Drugih izjav v tej stranki ne nameravajo dati. Prav tako izjav po sestanku niso dali v NSi.

Janša je današnje pogovore nadaljeval s predsednico DeSUS Aleksandro Pivec, sestaja pa se še s predsednikom NSi Matejem Toninom. Druge stranke se vabilu na pogovore o morebitnem oblikovanju nove koalicije po padcu vlade Marjana Šarca niso odzvale.

Počivalšek pa se je na Twitterju odzval na izjavo predsednika vlade in LMŠ Marjana Šarca, da si predsednik SMC, kateremu je ponudil sodelovanje pred morebitnimi predčasnimi volitvami, "s pogajanji na drugi strani nekako zapravlja zaupanje na naši strani". "Marjan Šarec ima še vedno možnost in čas, da svojo televizijsko povabilo dopolni tudi s konkretno ponudbo za sodelovanje. To bo najboljši način za utrjevanje zaupanja," je tvitnil prvak SMC.

Aleksandra Pivec

Zadovoljna tudi Pivčeva

Sestanek z Janšo je bil po besedah Pivčeve bolj informativne narave, ali obstaja pripravljenost za nadaljevanje pogovorov za oblikovanje morebitne koalicije. Po njenih besedah je DeSUS na načelni ravni pripravljena nadaljevati pogovore, a je zelo malo odvisno od njih.

"Če le ena od večjih strank, ki sodelujejo v pogovorih, ne bo za nadaljevanje, tudi z nami nima smisla nadaljevati," je ocenila. Če pa bo pripravljenost tudi večjih strank, bo DeSUS v nadaljevanju pristopila v pogajanja z vsebinskimi zahtevami. Poudarila je, da bo v vsebinskih pogovorih veliko več pogojev, pri katerih se bo treba strinjati, da bi nadaljevali pogajanja.

Janez Janša (levo)

Kot je še pojasnila Pivčeva, jih bo vodstvo SDS obvestilo, ali bodo pogovore nadaljevali, in kdaj. Vodstvo DeSUS pa bo predsednica seznanila z današnjim pogovorom. Pričakuje, da se bodo med vikendom odločali, kako naprej.

Sicer pa je v izjavi med drugim še enkrat pojasnila, da so za DeSUS po padcu vlade Marjana Šarca predčasne volitve še vedno prioriteta.

Pogovori za morebitno oblikovanje nove koalicije se bodo nadaljevali prihodnji teden, so sporočili iz SDS, kjer drugih izjav po današnjih sestankih z NSi, DeSUS in SMC niso želeli dati. 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  08 .02. 2020 ob  09: 46
In kaj bomo izvolili na novih volitvah? "Nov obraz" tipa Bratušek, Cerar, Šarec? Isto s..., samo barva je domnevno drugačna.
Monteverdi |  07 .02. 2020 ob  21: 14
Prodane duše! Vsi gledajo samo za svojo rit, kako bodo z "blabla" ostali na stolčkih. Ampak, vsaka palica ima dva konca, ko bomo volivci odločali. Komaj čakam, da vidim njihove stojnice pred volitvami in seveda spet "obljube" ......Bodo spet korajžni?
vseved |  07 .02. 2020 ob  17: 38
POČIVALŠEK HOČE HOTELE . ŠEL BO BO V KOALICIJO Z ČRNIM VRAGOM, ČE JE TREBA, SAMO DA NE OSTANE BREZ NJIH.
kokodek |  07 .02. 2020 ob  17: 21
ko bi vsi po vrsti nehali čivkat, bi bilo v redu...... Oj,kako se Janša počuti, ko mu kar naenkrat ližejo rit lanskoletni smrtni nasprotniki. SMC, NSI, DESUS so pozabili na načela, zdaj jim je SDS najboljša, ker upajo, da bodo ohranili stolčke in privilegije. Nič hudega, volitve bodo prej ali slej...….