BO JANŠA SPREJEL KANDIDATURO? Pahor mu jo bo ponudil danes

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor se bo danes sestal s predsednikom SDS Janezom Janšo, ki ga namerava kot relativnega zmagovalca predlagati za mandatarski položaj. Ker pa mu je Janša na prvem srečanju povedal, da ne namerava sprejeti kandidature, če se bo oblikovala neka druga večina v DZ, se zastavlja vprašanje, ali bo dal soglasje h kandidaturi.

Pahor je v sredo po srečanju s predsednikom DZ Matejem Toninom povedal, da bo Janši danes v vsakem primeru ponudil, naj sprejme kandidaturo za mandatarja, istočasno pa se bosta posvetovala, ali je Janša kandidaturo pripravljen sprejeti in v kolikšnem času.

Če Janša ali kateri drug kandidat soglasja za kandidaturo ne bo dal, bo Pahor o tem, da nima kandidata za mandatarja, DZ obvestil šele po poteku 30-dnevnega roka, torej 23. julija. Na ta način bi tisti, ki se trudijo za oblikovanje politične večine, dobili več časa, je pojasnil. Pahor sicer ugotavlja, da ta trenutek nihče ne uživa potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade.

Šestorček še vedno neusklajen

Šesterica strank pod vodstvom LMŠ se glede koalicijske pogodbe še vedno usklajuje. V prihodnjih dneh bodo o vsebini sestankovale strokovne skupine po posameznih področjih, predsedniki strank pa se bodo znova srečali v soboto. O aktualnih zadevah, torej gotovo tudi o poteku pogajanj, bo drevi razpravljalo tudi predsedstvo SD.

Nekatere zunajparlamentarne stranke medtem še vedno poskušajo izpodbiti izid minulih predčasnih volitev v DZ, med drugim na ustavnem sodišču. Na današnji seji bodo ustavni sodniki tako obravnavali tudi nekatere pobude za oceno ustavnosti ukaza o sklicu ustanovne seje DZ ter zapisnika o ugotovitvi izida predčasnih volitev pa tudi pritožbo zoper potrditev poslanskih mandatov v DZ.

Deli novico:

@bošteran |  12 .07. 2018 ob  13: 00
-2
to bi bil sanjski scenarij, samo še Grimsa, Evito in še par drugih gorečih vojščakov na j vzame s sabo. Ampak ta raje obleče kockasti dres, kot da bi storil kaj takega. Smo to že vidli par let nazaj, ko so ga dobili s prsti v marmeladi.Raje si je pustil zrušit vlado, kot pa da bi prepustil svoje mesto drugemu iz svoje stranke.
bošteran |  12 .07. 2018 ob  11: 54
-2
@jurij škoda denarja za nove volitve.Gospod dosmrtni vodja Ivan JANEZ JANŠA najže enkrat uvidi,da je moteči element slovenskega razvoja in naj odstopi v dobrobit članov svoje stranke in cele Slovenije.Na naslednjih volitva SDS dobi apsolutno večino kar sanja tudi Janša .SDS dobi tudi moj glas zagotovo.
jurij |  12 .07. 2018 ob  09: 25
najbolje, da gremo spet na volitve, ker ta golazen misli samo na svoje riti .