BO GRADNJA ZD LUCIJA ŠE DRAŽJA? Poleg sanacije občinskih cest ima ta projekt pomembno vlogo v proračunu Pirana za leto 2020

Piran

Konec leta ni le čas 'obračunov', temveč tudi občinskih proračunov. Poročali smo že, kako načrtujejo ravnati s proračunskimi sredstvi v letu 2020 v občini Koper. V Ankaranu pred sejo, ki bo čez teden ni, predloga proračuna ne želijo razkrivati. Na odgovore izolske občine še čakamo, so pa zato skrivnostni v zvezi s proračunom tudi v piranski občini. In to dobesedno, saj je proračunska dokumentacija, ki so jo posredovali pred sejo občinskega sveta predstavnikom svetniških skupin, označena kot javna tajna.

Kot vse ostale obalne občine, smo tudi v Piran vprašali, kdaj bodo občinski svetniki obravnavali predlog proračuna za leto 2020. To naj bi se zgodilo na seji 19. decembra. Kako se proračun za prihodnje leto razlikuje od letošnjega proračuna, nam na piranski občini niso odgovorili, kot tudi ne na vprašanje, kateri so trije glavni infrastrukturni projekti za prihodnje leto.

"Lahko pa poudarimo, da predstavljajo v osnutku proračuna za prihodnje leto pomembno vlogo dokončanje zdravstvenega doma v Luciji in nadaljevanje sanacije občinskih cest," so povedali na piranski občini. Postavka namenjena participaciji občank in občanov naj bi bila sicer umeščena v predlog proračuna, koliko dejansko znaša, pa niso mogli povedati.

Na vprašanje, koliko sredstev bo ostalo neizkoriščenih v letošnjem proračunu, v Piranu pojasnjujejo, da znaša ocena prenosa 2,95 milijona evrov"Kar je glede na pozno sprejet proračun in dejstvo, da je slednji vseboval prenos neizkoriščenih sredstev iz preteklega proračunskega obdobja v višini okoli 3,5 milijona evrov, nizka vrednost. Omenjen prenos bo večinoma realiziran v okviru že začetkih projektov v začetku prihodnjega leta."

Ker so bila pojasnila piranske občine precej skopa, smo se obrnili na občinskega svetnika iz Gibanja za občino Piran (GZOP) Kristijana Cerovca, ki nam je potrdil, da so predstavniki svetniških skupin že prejeli dokumentacijo predloga proračuna za leto 2020, vendar z dopisom 'javna tajna'.

Kristijan Cerovac

"Ne morem verjeti, da je lahko občinski proračun, ki vključuje javne finance, javna tajna," je komentiral Cerovac. Na vprašanje, zakaj na občini predpostavljajo dokončanje ZD Lucija in sanacijo občinski cest kot projekta, ki imata v proračunu za leto 2020 pomembno vlogo, je Cerovac odgovoril: "ZD Lucija je projekt, ki že teče. Poleg tega je to projekt, ki smo ga podedovali in nas bo že po dosedanjih izračunih stal 30 odstotkov več, kot je bilo načrtovano."

Po naših neuradnih informacijah naj bi proračun piranske občine za leto 2020 znašal okoli 30 milijonov evrov. Zaradi oznake 'javna tajna' pa Cerovac informacije ni želel komentirati in kaj več dodati. Povedal je le še, da imajo vodje svetniških skupin za jutri sklican posvet z županom Đeniom Zadkovićem, na katerem naj bi razpravljali prav o proračunu za prihodnje leto.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  03 .12. 2019 ob  17: 59
Transparentnost, to besedo smo mnogokrat slišali pred volitvami.
Občani smo pač radovedni.
Lp
Tom |  03 .12. 2019 ob  17: 23
Hehe, javna tajna... Zelo slovensko.

Da ne govorimo o transparentnosti-