BO GOTOVINA PRIŠLA V USTAVO? Stekel rok za zbiranje podpisov

Slovenija

Predstavnik združenja Povezani smo Ivan Jurgec si prizadeva za vpis pravice do uporabe gotovine v ustavo, s čimer bi, kot je zapisal v pobudi, preprečili "digitalno suženjstvo". Rok za zbiranje 30.000 podpisov za začetek postopka spremembe ustave, ki je začel teči danes, se izteče 30. oktobra.

"Monetarna suverenost" je pomemben element državnosti, je v pobudi za spremembo ustave, ki je objavljena na spletni strani DZ, zapisal Jurgec in dodal, da gotovina podobno kot zastava ali himna izraža nacionalno identiteto in ima za državo določen simboličen pomen.

Izpostavil je, da bodo lokacije in nakupi sledljivi, če bo gotovinsko plačevanje zamrlo, ob tem pa posvaril pred morebitnimi sankcijami, "če bo potrošnik opravljal nesprejemljive nakupe". "Gotovina nam zaenkrat omogoča anonimne nakupe in donacije," je zapisal v pobudi.

Jurgec bi ustavo dopolnil s 50.a členom, ki bi se glasil, da je na območju Republike Slovenije gotovina zakonito plačilno sredstvo, ter bi zagotavljal, da ima vsakdo pravico do plačila za nakup blaga ali storitve z gotovino. Vpisal bi tudi pravico do gotovinskega poslovanja v bankah ali podružnicah tujih bank.

Gotovina mora biti po njegovih besedah vpisana v ustavo posamezne države, da bi preprečili "digitalno suženjstvo". Med drugim ocenjuje, da želijo vlade v navezi s centralnimi bankami po svetu z ukinitvijo gotovine "popolnoma prevzeti celoten bančni sistem".

Kdor bo odšel jutri in v nadaljevanju oddati svoj glas – podpis podpori pobude za vpis gotovini naj uporabi ta vzorčni...

Posted by Ivan Jurgec on Četvrtak, 31. avgust 2023.

"Cilj ustvariti eno svetovno vlado, eno centralno banko, ki bi upravljala z vsemi finančnimi transakcijami po svetu, po možnosti z eno digitalno valuto ... To bi izvedli s pomočjo pametnih telefonov oz. v končni verziji s pomočjo čipov, ki so bili vstavljeni v teli ljudi," je zapisal.

Predlog za začetek postopka za spremembo ustave lahko da 20 poslancev DZ, vlada ali najmanj 30.000 volilcev. O predlogu odloči DZ z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev, določa ustava.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  02 .09. 2023 ob  12: 56
Zanimivo, da niste v prispevku/objavi dodali tudi povezavo do "sšletne strani DZ", kjer lahko tudi uporabniki tega medijskega portala lahko oddajo svoj podpis. Očitno NI V SKLADU s politiko tega medija in "navodil" nadrejenih....
manemebasat |  01 .09. 2023 ob  17: 03
Bravo! Na zalost pa ovce o tem nic ne vedo.