BO EPIDEMIJA ŠE DOLGA? Subvencije za skrajšan delovni čas podaljšali do junija, spremembe na zelenem seznamu držav

Slovenija

Vlada je podaljšala subvencioniranje skrajšanega delovnega časa za šest mesecev, do konca junija 2021. Podaljšanje je bilo predvideno že v šestem protikoronskem zakonu, ki ga je DZ sprejel 25. novembra, a je med zakonodajnim postopkom iz besedila pomotoma izpadlo. Vlada je tudi posodobila seznam t. i. zelenih držav, katerih državljani lahko v Slovenijo vstopijo brez omejitev in karantene. Na ta seznam je uvrstila nekatere administrativne enote Norveške, umikajo se Ferski otoki. Na rdečem seznamu je nekaj sprememb pri administrativnih enotah Francije in Grčije.

Subvencioniranje skrajšanega delovnega časa je eden od ukrepov, ki ga je država sprejela za blažitev posledic epidemije covida-19 v gospodarstvu. Vlada ga je vključila v tretji protikoronski zakon, ki ga je DZ sprejel 29. maja.

Možnost subvencioniranja skrajšanega delovnega časa lahko koristijo delodajalci, ki zaposlenim ne morejo zagotavljati polnega obsega dela. Na voljo je od junija, in sicer tako pravne kot fizične osebe, ustanovljene pred prvo razglasitvijo epidemije, ki imajo z zaposlenimi sklenjene pogodbe o zaposlitvi za polni delovni čas ter po svoji oceni najmanj desetini zaposlenim mesečno ne morejo zagotavljati vsaj 90 odstotkov dela.

Vlada: Preprečiti želimo odpuščanja

Po podatkih ministrstva za delo je bilo doslej v ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa vključenih 4469 delodajalcev za skupno 22.531 zaposlenih oseb pri njih. Do konca novembra jim je bilo izplačanih skupaj 17,3 milijona evrov.

Na ministrstvu ocenjujejo, da bo subvencioniranje skrajšanega delovnega časa tudi v prihodnje zmanjšalo tveganje, da bi se podjetja, ki se zaradi covida-19 soočajo z nizkim povpraševanjem ali negativnimi šoki v produktivnosti, odločala za odpuščanje delavcev. Brez tega in drugih ukrepov za blažitev posledic epidemije bi se kriza zagotovo odrazila v večjem številu brezposelnih oseb, so poudarili.

Predvidene finančne posledice podaljšanja ukrepa delnega subvencioniranja skrajšanega polnega delovnega časa, za obdobje od 1. januarja do 30. junija, so po navedbah ministrstva za delo v sporočilu po včerajšnji seji vlade ocenjene v višini 69 milijonov evrov, ob predpostavki, da bo v tem obdobju v ukrep povprečno mesečno vključenih 38.300 delavcev in da povprečni strošek znaša 300 evrov na delavca.

Za vse sosednje države velja ob vstopu v Slovenijo karantena

Na zelenem seznamu držav, ozemelj oz. delov držav bodo od sobote tako Grenlandija (Danska), finska administrativna enota Aland ter norveške administrativne enote Rogaland, Nordland, Trondelag in Troms og Finnmark. Pri tretjih državah ni sprememb na zelenem seznamu.

Na rdečem seznamu držav, katerih državljane velja ob vstopu v Slovenijo karantena, ni sprememb pri tretjih državah. Med državami EU oz. schengenskega območja pa so na tem seznamu Andora, Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, posamezne administrativne enote Danske, Estonija, finska administrativna enota Uusimaa, večina administrativnih enot Francije, vse administrativne enote Grčije razen Južnoegejskih in Jonskih otokov.

Na rdečem seznamu so tudi Hrvaška, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Monako, Nemčija, Nizozemska, nekatere norveške administrativne enote Norveške, Poljska, Portugalska, Romunija, San Marino, Slovaška, vse administrativne enote Španije razen Kanarskih otokov, Švedska, Švica, Vatikan in Združeno kraljestvo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija