BO DZ DANES POTRDIL VRSTO DODATKOV ZA NAJBOLJ RANLJIVE SKUPINE? Iz 7. protikoronskega zakona črtali prisilno upokojitev

Slovenija

DZ bo na današnji izredni seji potrjeval nov protikoronski zakon, ki ga je vlada pripravila z namenom omilitve posledic drugega vala epidemije covida-19. Tudi ta, tako kot predhodnih šest, prinaša ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest, ob tem pa še vrsto dodatkov za najbolj ranljive skupine prebivalstva.

Po predlogu zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 bo država enkratni solidarnostni dodatek izplačala upokojencem, študentom, zaposlenim z najnižjimi plačami, prejemnikom otroškega dodatka, staršem z več otroki ter starejšim kmetom z nizkimi dohodki. Zaposleni v javnem zdravstvu in socialnem varstvu, ki delajo s covid-19 bolniki, bodo prejeli višje plače, verski uslužbenci mesečni temeljni dohodek.

Predlog zakona predvideva tudi dodatne ukrepe za podjetja, ki jih je prizadela epidemija covida-19. Država jim bo financirala nakupe antigenskih hitrih testov, na voljo bodo imela posebna posojila z državnim jamstvom, podaljšuje se pomoč izvajalcem cestnega prevoza potnikov, uvaja pomoč gasilcem ter določa vrsto ukrepov za kmetijstvo.

Odbor za finance je v ponedeljek nekatere predlagane ukrepe še razširil in finančni minister Andrej Šircelj je oceno vrednosti ukrepov zvišal s 550 milijonov evrov na do 600 milijonov evrov. Med drugim bodo dodatek za novorojenčke prejeli že rojeni po 1. januarju letos in ne šele od uveljavitve zakona.

Po obravnavi na seji odbora DZ za finance pa v zakonskem besedilu ni več zapisana možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu, ki je izpolnil pogoje za starostno upokojitev. Vlada je možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu, ki je izpolnil pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma pri starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe, v predlog zakona zapisala z namenom, da bi mladi lažje prišli do zaposlitve. V opoziciji so predlogu ostro nasprotovali.

Opoziciji je skupaj s SMC uspelo iz zakonskega besedila črtati tudi določbo o ukinitvi sklada za financiranje nevladnih organizacij. Sklad, v katerega se stekajo neporabljena sredstva, ki bi jih lahko zavezanci za dohodnino namenili kateri od nevladnih organizacij, tako ostaja. Hkrati se delež, ki ga je mogoče nameniti za donacije, zvišuje na en odstotek od obračunane dohodnine zavezanca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  29 .12. 2020 ob  10: 31
Upokojitev mora biti obvezna za raznorazne fosile na fakultetah, birokrate, poslance, učitelje.